Tamara Ireland Stone: Elválaszt az idő


molygoodreads

Szeretni valakit nehéz. De még nehezebb, ha nem csak a távolság áll közétek, hanem az idő is.
„Felemelem a fejem, és egyenesen ránézek. Most még félszegebben mosolyog, de ugyanolyan kedvesen. Mintha tudná, ki vagyok. Őszintén. Ettől olyan érzésem támad, hogy talán érdemes lenne megismerni, és önkéntelenül visszamosolygok rá.
Még akkor is vigyorgok, amikor befordulok a következő kanyarban. Aztán – mielőtt végiggondolhatnám, mit csinálok – félúton hátrafordulok, és ismét rápillantok.
Eltűnt.
Megpördülök, és a futópályát pásztázom a tekintetemmel. Aztán a padokhoz futok. A lépcső aljánál egy pillanatra megállok, és eltűnődöm, vajon ott volt-e egyáltalán. De végül csak összeszedem a bátorságom, és megiramodom felfelé.
Nincs ott, de biztosan tudom, hogy ott volt. Otthagyta a nyomát: a friss hó összepréselődött azon a helyen, ahol ült. Alul pedig ott a két lábnyom.
És akkor feltűnik még valami.
A saját lábnyomaim egyértelműen kivehetőek körülöttem a porhóban, az ő nyomai azonban nincsenek sehol. Pedig ott kellene lenniük, kétszeresen is – hiszen egyszer odament a padhoz, aztán pedig elment onnan. De sehol semmi, csak a vastag, szűz takaró.”

Sorozat: Time Between Us duológia 1.
Főszereplők: Anna Greene & Bennett Cooper
Evanston (Illinois) - 1995

Műfaj: Ifjúsági
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2013. december
ISBN: 9789633734575
? oldal, puha kötés

Értékelésem:

Itt ez a csodálatosan édes regény, és én komoly bajban vagyok, hogyan meséljek bármit is úgy róla, hogy ne áruljak el igazából semmit, de semmit, mert az lenne a jó, ha mindenki számára akkora kaland lehetne, mint amilyennek én is átéltem; apránként felfedezve, rácsodálkozva és elgondolkodva.
„... egy srác egyszer csak ott termett a semmiből, rám mosolygott, aztán újra köddé vált, és nem hagyott maga után mást, csak a feneke nyomát a hóban, na meg az olthatatlan kíváncsiságot, ami arra ösztönöz, hogy megoldjam a rejtélyt.”
Valahogy így kezdődött 1995. március 6-án: A 16 esztendős Anna Greene szokásos reggeli futóedzései egyikén megpillant egy fiút a lelátón, akinek mosolya a boldog felismerés melegével ragyog, s akit pár pillanat múltán mintha a föld nyelt volna el minden nyom nélkül. A lány meg van győződve róla, hogy az iskolájukba frissen érkezett új diákot, Bennett Coopert látta, annak ellenére, hogy a srác hűvös elutasítással tagadja a dolgot. De van valami különös Bennett viselkedésében, ami nem hagyja nyugodni Annát. Ráadásul amikor az egyik áprilisi estén éppen a családi könyvesboltban záráshoz készülődik és egy késsel hadonászó férfi beront a bevételt követelve, a fiú megmenti, nem is akárhogyan.
„- Mondd, megijeszt, hogy mire vagyok képes? Félsz tőlem? (...)
- Nem - felelem. - Egyáltalán nem.”
Kettejük közös története valójában eztán veszi kezdetét. Miután Bennett beavatja nem mindennapi képességének titkába Annát, a két fiatal között eltéphetetlen kötelék szövődik a kalandok, viták és aggodalmak közepette. Ám bármennyire is élvezik a közösen töltött időt, a valóság és az idő rendje nem tűri, hogy sokáig fittyet hányjanak rájuk.
„... először nem nyilvánvaló, milyen hatással van, ha az ember próbára teszi a sorsot, és játszani kezd vele. A végén azonban valahol mindig visszaüt.”
Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez a regény kicsit olyan, mintha az írónő vegyítette volna az Az időutazó felesége, a Ház a tónál, a Hipervándor és a Pillangó-hatás című filmek bizonyos elemeit, hogy aztán írjon belőlük egy különös, izgalmas és gyönyörű ifjúsági regényt. Egy regényt, amibe annak ellenére beleszerettem, hogy kezdetben kissé vontatottnak éreztem, és hogy Annát, a narrátor szerepét is betöltő főszereplő lányt, akaratosnak tűnő személyisége miatt nehezemre esett megkedvelni. Viszont az nagyon tetszett, hogy Bennett képességének nem csak a pozitív oldalát láttuk (pl: Thaiföld csak egy szempillantásra van köszönhetően a teleportálásnak), hanem a szerző igyekezett sokkal összetettebb képet festeni. Megmutatta, hogy vannak határai és komoly következményei az időutazásnak, valamint szép hangsúlyt kapott a kérdés, vajon mi az, amit szabad megtenni csupán azért, mert adott a lehetősége.
„... mérföldek, de majdnem két évtized is elválaszt majd minket egymástól.”
Úgy érzem, Anna és Bennett kalandjának csak egy részét sikerült megismernünk, és dacára a megnyugtatónak szánt utolsó fejezetnek, bennem megannyi kérdőjel maradt, és bizony kíváncsi lennék, hogyan tovább, mi történik velük ezután? Nagyon érdekelne például, hogyan folytatódik a könyv legelső jelenetében látott 2012-es pillanat. Remélem, lesz alkalmam mindenre választ kapni!


2011 nyarán a CBS megvásárolta a könyv filmes jogait, de a projekt itt elakadt, ám idén novemberben megújították a szerződést. A szélesvásznú változat születésénél Robin Schorr producer és Tod Williams író/rendező fog bábáskodni.

Anna zenelistája:
Könyvtrailer:

Playlist

Bennett zenelistája:

Playlist



Kötetek:

1. Time Between Us - Elválaszt az idő
Anna nézőpontjából ismerhetjük meg az 1995. március - június közti eseményeket
2. Time After Time
Bennett nézőpontjából ismerhetjük meg az 1995. június utáni eseményeket

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában előre láthatólag decemberben megjelenik Tamara Ireland Stone: Time Between Us - Elválaszt az idő című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub tagjai bemutatják Anna és Bennett varázslatos kalandját!
2013. december 7-től minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve a történethez kapcsolódó érdekességekkel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. A szokásos nyereményjáték sem marad el!

A turné állomásai:

12/07. Dreamworld
12/13. Roni olvas
12/15. Angelika blogja

a Rafflecopter giveaway