Elizabeth Hoyt: A bosszú csókja


Freya de Moray a Bölcs Nők titkos társaságának tagja. Egy botrányba keveredett nemesi család leszármazottjaként évek óta álnéven, társalkodónőként dolgozik a londoni arisztokráciának. A megbocsátás azonban nem tartozik az erényei közé. Így amikor Harlowe hercege, az a férfi, aki tönkretette a bátyja életét, felbukkan a vidéki mulatságon, azt teszi, amit minden Bölcs Nő tenne a helyében: bosszút forral.
Christopher Renshaw-t, Harlowe hercegét zsarolják. Azért, hogy a titkait megőrizze, a férfi beleegyezik, hogy részt vegyen egy olyan házi mulatságon, ahol egyszer s mindenkorra le szeretne számolni a múltja árnyaival. Amikor azonban a vidéki társaság tagjai között felismeri Freyát, rájön, hogy a bajai még csak most tetőznek. Freya ugyanis mindent tud azokról a bűneiről, amelyeket a legszívesebben elfelejtene. A nő igazi veszedelem számára, de érzéki csábításának mégsem tud ellenállni. De vajon mit tesz akkor, amikor kiderül, hogy a nő élete is veszélyben van?


moly goodreadswebshop

Sorozat: Greycourt 1.
Kiadó: General Press
Fordító: Ács Eleonóra
ISBN: 9789634527565
320 oldal


Elizabeth Hoyt regényei nálam az automatikusan beszerzendők kategória. Imádom az írónő mesélési stílusát, azt, hogy főszereplői nem feltétlenül csak az arisztokrácia tagjai közül kerülnek ki, hogy hősei szinte kivétel nélkül nem épp fehér paripán érkező gáncs nélküli lovagok, hősnői pedig zömmel karakán, erős egyéniségek. Nem tagadom, az sincs ellenemre, ahogyan Miss Hoyt ügyesen vegyíti az érzelmes és érzéki pillanatokat, általában némi kalanddal, no meg valami titkos társasággal fűszerezve meg a cselekményt. Persze mindezek sem garantálhatják, hogy minden egyes művét egyformán szeressem. Sajnos legújabb, Greycourt nevet viselő sorozatának első kötete sem tudott maradéktalanul levenni a lábamról.
„Ami tizenöt évvel ezelőtt történt Greycourtban, az örökké kihatott az életükre.”
Pedig a lehetőség bizony megvolt A bosszú csókjában.
Örültem, hogy ismét a György korba kalauzol minket a szerző, mert be kell vallanom, történelmi románc olvasmányaim túlnyomó hányada a régensség idején vagy a viktoriánus korban játszódik. Ráadásul ebben a könyvben az újraéledő boszorkány üldözés ellen (is) harcba szálló Bölcs Nők csoportjáról és indiai száműzetésről egyaránt szó esett. Imádtam, hogy Freya Stewens de Moray személyében micsoda józan, bátor, kompetens hősnőt ismerhettünk meg, és hazudnék, ha azt állítanám, Harlowe hercege nem dobogtatta meg a szívemet. Mindkettőjük harminc esztendőhöz közeli kora kimondottan tetszett, ahogyan az ellenségekből szerelmesek felütés, a skót föld emlegetése és a vidéki helyszín is. A hűséges, tündéri kutyus pedig igazi cuki ráadás volt. S őszintén megmondom, amikor Freya és Christopher között a heves szópárbajokat tényleges pengeváltás váltotta fel, széles vigyor kíséretében tört ki belőlem egy meglepett hűha.
„- Mondja, Miss Stewart, maga minden férfit gyűlöl, vagy én valamiért különleges vagyok?
- Ó - suttogta Freya, és ezúttal nem tudta leplezni a hangjában izzó vegytiszta gyűlöletet -, maga nagyon különleges!”
Ennyi pozitívum mellett persze adja magát a kérdés, hogy a csudába érezhettem én ezt a darabot egy olyan kis közepes, egynek nem volt rossz darabnak. Egész biztosan nem segített a néhol vulgárisba átcsapó magyar fordítás sem, ámde azt hiszem, a fő ok az, hogy nem volt képes igazán beszippantani a sztori. Miért? Egyrészt sok, néhol kissé zavaróan hasonló nevű szereplőt mozgatott a történet, másrészt a cselekmény szinte már túl sok felé ágazott. Boszorkány üldözés, álnév alatti rejtőzködés, lehetséges feleség gyilkossággal kapcsolatos nyomozás, zsarolás, a főbb szereplőket összekötő, múltbéli titokzatos esemény. Csak kapkodtam a fejemet. Szoktuk olykor mondani, hogy egyes könyvek erősen túlírtak. Nos, szerintem itt most pont az ellenkezője igaz. Ennyi mindenhez egyszerűen kevésnek találtam a regény háromszáz egynéhány oldalát. Talán ez lehetett az oka annak is, hogy kissé darabosnak, töredezettnek találtam a történetvezetést, helyenként szörnyen hiányoltam a lágyabb átvezetést.
Ettől függetlenül hihetetlenül érdekelne a folytatás. Ám hogy azt mikor olvashatjuk? Való igaz, hogy a széria második kötete már megjelent angolul, a harmadik pedig elvileg idén késő ősszel esedékes. Viszont a depresszióval küszködő írónő nagyon visszavonult az utóbbi időben, honlapja és twitter fiókja egyaránt eltűnt. Sőt, míg korábban évi egy-két regényt publikált, a Greycourt kötetek kiadási dátumai: 2018, 2020 és 2023. Nagyon szorítok, hogy mihamarabb ismét régi önmaga legyen, és még sok-sok nagyszerű regénnyel örvendeztessen meg minket!

04.07. - Angelika blogja
04.09. - Betonka szerint a világ
04.11. - Olvasónapló
04.13. - Könyvvilág
04.15. - Dreamworld
04.17. - Kelly & Lupi olvas

Nyereményjáték:

Mostani blogturnénk minden állomásán Elizabeth Hoyt idehaza megjelent műveivel kapcsolatos kérdéseket találtok. A helyes válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába beírva várjuk.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
A bosszú csókja című kötet hányadik magyar nyelven megjelent Elizabeth Hoyt regény?