James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány


Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.
Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat. Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.
A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

moly goodreads webshop

Lassan már bő egy éve, hogy az instagram poszt ajánló algoritmusa elém sodorta az első Nagy panda és kis sárkány bejegyzést, amelybe azonmód beleszerettem. Az oldal követőjeként együtt ujjonghattam a többi rajongóval, amikor múlt év áprilisában kiderült, ősszel gyűjtemény kötetbe rendezve kiadásra kerülnek James Norbury lélek simogató üzeneteket közvetítő alkotásai. Akkor még nem is reméltem, hogy hamarosan a hazai megjelenésének örülhetek majd.
„Akadnak napok, amikor csupán felkelni is győzelem.”
Ám szerencsére a 21. század kiadó látott fantáziát ebben a bájos illusztrációkkal kísért, szívmelengető mondásokat felvonultató ajándékkönyvben, és okos időzítéssel még az ünnepek előtt kihozták a magyar fordítást. S tették mindezt a tőlük már megszokott igényességgel. A 172 oldalas könyvecske keménytáblás, fűzött kiadású, s még a textil borítású gerinchez passzoló szalag könyvjelző is került bele.
Az útjukat keresőknek ajánlott összeállítás a négy évszakon át tartó utazásra invitál minket. A lapokon színes, részletesebben kidolgozott képek, valamint egyszerűbb, fekete-fehér rajzok egyaránt helyet kaptak. Ami mindben közös: a két barát, a nagy panda és a kicsi sárkány. Ők ketten együtt haladnak esőben, szélben és napsütésben. Hogy hová? Ki tudja. A lényeg az útitárs, s hogy a legapróbb, egyszerű szépségekben is meglássák az örömöt adó csodát. Erre tanít minket valamennyi beszélgetésük, gondolatuk, amelyekben összetéveszthetetlenül visszaköszön a szerzőre oly mélyen ható buddhista filozófia.
„Erőt adtál, amikor az enyém elfogyott.”
Elbűvölő, a lelkemet nagy, puha takaróként körbe ölelő élmény volt végigolvasni ezt a tüneményes zen könyvet. Ott a helye a polcomon, hogy bármikor levehessem, ha picit szomorkodnék, ha úgy érezném, a negatív gondolatok kezdenek maguk alá gyűrni. Mert ez a kötet igazi értéke. Amellett, hogy gyönyörködteti a szemet, megnyugtat és táplálja a szívet. S emiatt igazán tökéletes ajándék lehet bárkinek. Persze a gyerekeket inkább csak a rajzok fogják lekötni, de tinikortól kezdve szerintem már az inspiráló üzenetek is átszűrődhetnek.

01.21. - Hagyjatok, olvasok
01.23. - Angelika blogja
01.25. - Kelly & Lupi olvas
01.27. - Sorok között
01.29. - Csak olvass
01.31. - Olvasónapló
02.02. - Ambivalentina
02.04. - Könyv és más
02.06. - Readinspo
02.08. - Booktastic Boglinc

Nyereményjáték:

Mostani turnénkon több pandával és sárkánnyal ismerkedtetünk meg titeket. Találjátok ki, hogy melyik mesében található az egyes állomáson megosztott kép, és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)