Leylah Attar: The Paper Swan - Papírhattyú

A szerelem nem halhat meg soha.

Azt mondják, 21 nap kell hozzá, hogy kialakuljon egy szokás.
Ez hazugság!
A lány 21 napig kitartott.
A 22. napon pedig mindent megadott volna a halál nyugalmáért. Mert azon a bizonyos 22. napon rájött, hogy az ő megmenekülése a biztos halált jelenti vagy az apja, vagy a szerelme számára.

A Papírhattyú komor, mégis szívet melengető szerelmi történet, tele nyersességgel, intrikával és feszültséggel. Lenyűgöző mese szenvedélyről, veszteségről, megváltásról.

Vannak történetek, amelyek különlegességüktől szépségesek. Vannak könyvek, amelyek mély nyomot hagynak bennünk. Vannak regények, amelyekről szinte lehetetlen úgy beszélni, hogy véletlenül se áruljon el az ember valami olyat, amitől aztán sérülhetne mások élménye. Leylah Attar rendkívüli művére pedig mindhárom igaz, így igen csak megnehezíti a helyzetemet.
„Két, mérhetetlenül hosszú út végén újra egymásra találó ember története...”
Mert úgy, de úgy szeretnék áradozni a Papírhattyú egyediségéről, arról, hogy mennyire meglepett és lehengerelt, hogy milyen megkapó módon keveredik benne a mindent felemésztő, vad sötétség és a mindenek dacára kivirágzó, megváltást hozó szerelem. Arról, hogy nyers, mégis gyönyörű, fájdalmas, mégis csodálatos. Arról, hogy hiba lenne kihagyni egy ilyen gyöngyszemet. Ugyanakkor nem szeretném a fordulatos cselekmény egyetlen morzsáját sem elárulni, hadd fedezze fel mindenki saját maga, hadd élje át mindenki teljes valójában a rémült döbbenetet, a zavart hitetlenkedés, a reménykedést és a megkönnyebbülést.
„… amit átéltünk egyszerre volt szépséges és ijesztő – szépséges, mert együtt teljesek és tökéletesek voltunk, de ijesztő, mert tudtuk, hogy már nincs visszaút.”
Szóval igen, ha valami csöppet sem hétköznapi, lélegzetet elakasztó olvasmányra támad kedve valakinek, szerintem ez a lenyűgöző könyv tökéletes választás. A stílusa olvasmányos, a hangulata összetett és változatos. A szövegben bámulatosan szép gondolatok, szokatlan humor és brutális őszinteség keveredik. A történet több mint két évtizedet felölel, s a lapokon megférnek egymás mellett az élet árnyékos oldalának erőszakosságát bemutató jelenetek és az igazán lélekmelengető pillanatok. A főszereplők bár eleve komplex karakterek, fejlődnek és alakulnak az események hatására. A váltott nézőpontnak köszönhetően láthatjuk a múltjukat, megérthetjük a jelenüket, aztán pedig részesei lehetünk a jövőjüknek. S ami a legfontosabb, bár hosszú, kanyargós és bukkanókkal teli út vezet el odáig, de a lezárás elégedett mosolyt csal az ember arcára.
„… nem létezik olyan sötét, olyan hatalmas, olyan menthetetlen hely, amit ne lehetne megtölteni szeretettel.”
Csak ajánlani tudom ezt a regényt, hiszen engem annyira elvarázsolt, hogy lám, csupán legekben vagyok képes róla szót ejteni. De nem is csoda, hiszen roppant intenzív, megrendítő, de szédületes utazásra vitt, ami örökre emlékezetes marad. Egyszerűen imádtam.

Tíz a sok-sok kedvenc idézet közül:

„A bosszú csak újabb bosszút, még szörnyűbb káoszt, még áthatolhatatlanabb sötétséget szül.”
„… milyen könnyű ítélkezni, becsmérelni másokat, és elítélni a tetteiket, amiket nem értünk…”
„A remény gyenge pillér. Nem mindig bírja el a valóság súlyát…”
„Vele akartam maradni, hogy összeillesszem a horpadt, törött darabkáit, mert én sem lehettem egész, amíg ő nem az.”
„Vagy a szerelmet választod, vagy a gyűlöletet, mert ahol az egyik él, ott a másik el fog pusztulni.”
„Mert ha szeretünk valakit, mindig ott van bennünk, és a legsötétebb pillanatokban is rátalálhatunk a világosságra. Minél mélyebb a szeretet, annál fényesebben ragyog.”
„Ha szívem után megyek, mindig visszavezet hozzád.”
„Néha azért hullik szét minden, hogy valami sokkal jobb épülhessen a helyén.”
„Ragyogó, szikrázó, tökéletlen csillagok vagyunk.”
„Nem mindig akkor kapjuk meg a kincset, ha kitartunk valami mellett. Néha akkor történik meg a varázslat, ha elengedjük, amit kell.”

Könyvinfók:


Leylah Attar

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordító: Kamper Gergely
ISBN: 9789633999103
376 oldal, kartonált

Műfaj: 'dark' romantika
Sorozat: -
Elbeszélés módja: E/1 és E/3, múlt idejű

Ki? Sky Sedgewick & Damian Caballero / Esteban Samuel Alvarez
Hol? Mexikó
Mikor? kb 20 év
Érzékiség? heves
Szerelmi háromszög? elhanyagolható
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen
12.09. - Insane Life
12.10. - Könyvvilág
12.11. - Kristina blogja
12.12. - Angelika blogja
12.13. - Sorok között
12.14. - Deszy könyvajánlója
12.15. - Dreamworld
12.16. - CBooks

Nyereményjáték:

A mostani blogturné minden állomásán egy-egy, valamilyen szempontból nem hétköznapi romantikus történetből származó idézetet találtok. A ti feladatotok megírni nekünk, melyik író, melyik könyvéből származnak a sorok.
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszolnak! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
„Valami, ami elvileg annyira üres és haszontalan, mint néhány szó, olykor segíthet átgázolni az élet tomboló és kérlelhetetlen viharain. Ezek a szavak finom szálként fűztek ehhez a világhoz, megakadályozva, hogy mindent feladjak és itt hagyjam az egészet.”

a Rafflecopter giveaway