Elizabeth Hoyt: Duke of Midnight - A ​sötétség hercege

Maximus ​​Batten tizennégy évesen válik Wakefield hercegévé, miután szüleit egy rablás során kegyetlenül meggyilkolják. A férfi azóta járja St. Giles utcáit, és harcol a bűn ellen; reménykedve, hogy egyszer bosszút állhat. Egy sötét éjjel két hölgy segítségére siet, kimenekítve őket az erőszakoskodók karmai közül, amikor elkapja az egyik nő bátor, meg nem alkuvó pillantását. Mi lakozhat a szelíd vonások, az egyszerű, barna ruha mögött, ha a nő tekintete ennyire beszédesen erőt sugárzó?
Artemis Greaves úgy érzi, a sorsa gúzsba köti: társalkodónőként mosolyog, végszavaz, támogat és segít, de rendre csak a második, a harmadik vagy a leghátsó sorból. Mindig a társadalmi elvárásoknak megfelelően. Mindennek ellenére Artemis független nő, aki képes magához édesgetni egy herceg kutyáit; hölgyhöz nem illő módon, cipőit levetve hajnali sétát tenni a herceg birtokán… és megzsarolni a férfit. Egy herceget, a St. Giles-i kísértetet. Egy dologgal azonban nem számol, hogy a köztük fellobbanó szenvedély fenekestül felforgathatja mindkettejük életét…

Hú, de jól esett ismét elmerülni egy Elizabeth Hoyt regényben! Imádom, hogy ő az a fajta írónő, akinél a messze nem hibátlan, de azért az olvasó szívét könnyedén elrabló karakterek, a figyelmet fenntartó, s meglepetéseket is hozó cselekmény, valamint az izzó szenvedély mesterhármasa nagyszerű elegyet alkotnak. Az pedig, hogy rendszerint újabb és újabb olyan mellékszereplővel ismertet meg minket, aki nem szimplán felkeltik a kíváncsiságunkat, de egyenesen követelik, hogy saját történetet kaphassanak, már csak kényeztető ráadás mindezek mellé.
„Az ostobaság netovábbja volna, ha Wakefield hercege annak a nőnek a kuzinjára vetne szemet, akivel házasságot akar kötni. És mégis, életében először Maximus azt akarta, hogy a hercegi cím helyett a férfi irányítsa.”
Node, térjünk csak vissza a főhősökhöz, mert szerintem sokaknál – nálam biztosan - képes itt eldőlni, vajon szeretni vagy rühelni fogják-e a könyvet. Őszinte leszek, Maximus hercegi méretű ökörként volt képes itt-ott viselkedni, szóval akár könnyedén ellenszenvessé is válhatott volna. Ugyanakkor az, hogy olykor-olykor bepillantást nyertünk a gondolataiba, s ezzel világossá vált, mennyire őrlődik a rangja, a belé nevelt merevség és szíve, no meg testi vágyai között, megmentette attól, hogy leírja az ember dölyfös fafejnek. Plusz lehet-e utálni valakit, aki ennyire óvó szeretettel veszi körül a testvérét, valakit, aki ennyire igyekszik megfelelni őseinek, és próbálja jóvátenni azt, ami igazából soha nem volt az ő hibája? Szerintem nagyon nehéz lenne nem szimpátiát érezni egy ilyen szereplő iránt. Ráadásul az egész St. Giles kísértete dolog adott egy felvilágosodás kori Batman árnyalatot Maximus karakterének (Craven inasnak pedig némi Alfrédos beütést), amin én irtó jót mulattam. Artemis pedig nálam valódi telitalálat volt. Némileg a korai Amanda Quick hősnőkre emlékeztetett azzal, hogy elsőre szürke kisegérnek tűnt, akiről később aztán kiderült, hogy józan és erős jellem, talpraesett és karakán hölgyemény, aki cseppet sem fél jól odamondogatni, ha a helyzet úgy hozza, mint ahogyan attól sem riad vissza, hogy elvegye, amit az élet kínál neki. Roppant mód tetszett, hogy két, látszólag ennyire nem összeillő ember talált itt most boldogságra egymás mellett.
„A férfira vágyott, sallangok nélkül, de mivel a sallangok a férfival jártak, szükségképpen elfogadta azokat is.”
Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy apróságokon fennakadtam azért olvasás közben, de utólag átgondolva őket nem mondhatnám, hogy ténylegesen csorbították azt a kellemes élvezetet, amit ez a szórakoztató regény szerzett nekem. Olyan semmiségeken méláztam el, mint hogy jó lett volna valamiféle lezárás Artemis és Penelope között, vagy, hogy Maximus szeme hamarabb is felnyílhatott volna, illetve, hogy a csudiba nem került szóba soha a lehetséges terhesség témája a szerelmes légyottok alkalmával… Node, ne akadjon fenn az ember lány holmi mindenféle kicsiny részleteken, nem igaz!?
Mindent egybevetve azt mondhatom, csak ajánlani tudom a Maiden Lane sorozat ezen kötetét, ami immár bizony a hatodik a sorban, és a rajongók legnagyobb örömére még messze nem a széria vége. Szerencsére Artemis ikerbátyja, a fogságból frissen szabadult Apollo Greaves, könyve következik legközelebb, aztán pedig Maximus húgáé, Phoebé, lesz a főszerep. Már alig várom mindkettőt! S míg megérkeznek magyar fordításban, érdemes szétnézni a szerző honlapján, mert olyan gyöngyszemekre lehet bukkanni, mint egy pár oldalas karácsonyi novella.

Kedvenc idézet:
„Sok minden felett szemet lehet hunyni egy valóságos aranybánya kedvéért.”

És a happy end után...

Elizabeth Hoyt elég aktív a goodreadsen hozzá intézett kérdések megválaszolásában, így a rajongók több kis információ morzsát is összeszedegethetnek a sorozat folytatásáról, a szereplők további sorsáról. Akad közöttük olyan, amely Max és Artemis jövőjéről árul el nekünk egy keveset: Úgy tűnik, az olvasók mellett az írónő szerkesztője is jónak találta az ötletet, miszerint szülessen egy kis ráadás, ahol bepillantást nyerhetünk abba, milyen édesapa válik majd Maximusból, azaz várható egy novella, ahol ismét övék lesz a főszerep.

Könyvinfók:


Elizabeth Hoyt

beleolvasó
moly
goodreads
Kiadó: General Press
Fordító: Nagy Nikoletta
ISBN: 9789636439217
320 oldal, kartonált

Műfaj: történelmi romantikus
Sorozat: Maiden Lane 6.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Artemis Greaves (28) & Maximus Batten, Wakefield hercege (33)
Hol? London (Anglia)
Mikor? 1740
Érzékiség? heves
Szerelmi háromszög? elhanyagolható
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

12.05. - Insane Life
12.06. - Kristina blogja
12.07. - Deszy könyvajánlója
12.09. - Könyvvilág
12.10. - Olvasónapló
12.11. - Angelika blogja
12.12. - Dreamworld

Nyereményjáték:

A turné valamennyi állomásán Elizabeth Hoyt magyarul megjelent könyveivel kapcsolatban teszünk fel kérdéseket, amelyekre némi keresgéléssel azok is helyes választ adhatnak, akik esetleg még nem olvasták az írónő valamennyi regényét.
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszolnak! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Ki a Maiden Lane sorozatban szereplő árvaház vezetője?
a Rafflecopter giveaway