Elizabeth Hoyt: Lord of Darkness - Az éjszaka ura

A St. Giles-i kísértet épp négy útonállóval küzd egyszerre, amikor egy pisztolycsővel találja szemben magát, és a fegyver el is sül. Az első lövés nem talál, de az asszony, aki rászegezi a pisztolyt, bosszúszomjasan egy újabb fegyvert emel a magasba A nő pedig nem más, mint a felesége.
Godric St. John remeteéletet él londoni házában, a nappalait könyvek között és kávéházakban tölti, az éjszakáit azonban portyázással a St. Giles-i nyomornegyed veszélyekkel teli sikátoraiban. Godric két év óta nem találkozott a feleségével, aki a vidéki birtokról csak rendszeres, meleg hangú leveleivel adott hírt magáról. Most azonban itt áll előtte az asszony, a haja kibomlott, az arca kipirult, a tekintete vad és szenvedélyes...
„... a St. Giles-i kísértet, a gyengék védelmezője, akitől mindenki tartott. Ő volt az éjszaka, valamint a kerület ura...”
A Maiden Lane sorozatot nyomon követők számára már ismerős e kötet két főszereplője: Godric St. John, aki végignézte, ahogyan az imádott nőt elragadja tőle egy szörnyű betegség, s aztán megfogadta, soha nem fog ismét szeretni, ekképpen csupán titkos küldetésének leleplezésével zsarolva vehették rá, hogy ismét oltár elé álljon. És Margaret Reading, aki szenvedélyes szerelmi viszonyba bonyolódva gyermeket fogant, ám jegyesét kegyetlenül meggyilkolták, így számára csak a gyors férjhezmenetel és a bosszú reménye maradt. Ők ketten immár két esztendeje férj és feleség, bár házasságuk csupán papíron létezik. A férfi St. Giles kísértete, aki titokban munkálkodva igyekszik igazságot szolgáltatni a londoni szegényeknek, a nő viszont azt hiszi, a kísértet felelős egykori párjának tragikus haláláért.
Nos, nem éppen szokványos románc felállás, igaz? Azt kell mondanom, én több, mint izgatottan vártam, vajon mi fog ebből kisülni. Lelkesedésemet pedig csak tovább növelte, amikor megláttam a nyitó mondatot:
„A két évvel korábbi egybekelésük óta Godric St. John először pillantotta meg a feleségét, és az asszony éppen pisztolyt szegezett a fejének.”
Elejétől a végéig imádtam, s nem akarózott egy percre sem letenni a regényt. Az éjszaka ura ragyogó folytatása egy nagyszerű szériának, amelyben két, a szerelmet és veszteséget már egyaránt megtapasztalt, meggyötört és magányos lélek talál egymásra, a békére és a boldogságra. A György korabeli, a megszokott történelmi románcoktól kissé talán komorabb hangvételű, ugyanakkor szellemes, s okos történet teli van buja szenvedéllyel és édes romantikával, ám mindemellett nem nélkülözi az érdekfeszítő titkokat, valamint az izgalmas akciót sem, hisz a másodszálat egy rejtélyes leányrablási ügy felderítése, valamint egy gyilkos kézre kerítése adja. Elizabeth Hoyt finoman aprólékos mesemondó stílusa ezúttal is elbűvölt: Élvezettel követtem az ügyesen megformált szereplőket a hangulatosan lefestett 18. századi Londonban, jót mulattam a perlekedő párbeszédeken, s tündérmesékre vágyó lelkem természetesen nagy örömmel figyelte a mindent, még a lelki társ elvesztését is legyőzni képes, ’második esély’ szerelem születését, még akkor is, ha a józan eszem azt súgta, tán túl gyorsan alakulnak a dolgok. Viszont a paróka emlegetéséről szíves örömest lemondtam volna. Tudom, a korhűség fontos, de számomra annyira nehéz volt összeegyeztetni a képzeletemben élő Godric képét és a szürke póthajat.
„Ő volt az egyetlen, aki ennyire a lelke mélyére látott, rabul ejtette a szívét, és addig élesztgette, amíg újra verni nem kezdett. Ő volt az, aki visszahozta az életbe.”
Habár a könyv önmagában is élvezetes olvasmány, úgy gondolom, lévén a többi kötet szintúgy kellemes szórakozást nyújt, kár lenne lemaradni akár egyről is. Én biztos nem szeretném kihagyni a folytatásokat sem.

Három kedvenc jelenet:

„Megs a magasba emelte az egyik ujját, mert eszébe jutott valami, és Moulder felé fordult. – Van segítsége a ház vezetésére, ugye?
– Volt néhány erős legény és szobalányok is, de ők lassacskán mind elmentek, helyettük pedig nem vettünk fel senkit. – A férfi vállat vont, és felnézett, mintha a mennyezetről lógó pókhálókban fészkelő pókokhoz beszélt volna. – Csak egy Tilly nevű lány maradt itt, asszonyom, ő meg viselős lett egy hónappal ezelőtt. De ennek nem én vagyok az oka!
Minden szem Godric felé fordult, aki dühösen kapta fel a fejét. – Én sem!”
„Megs szemöldöke felszaladt. – Maga a legőrjítőbb férfi a földön!
Néhányan feléjük fordultak, de Godric ezt a gyalázatot már nem hagyhatta szó nélkül.
– Én? Én lennék őrjítő? Biztosíthatom, asszonyom, hogy inkább ön az! Én még soha életemben nem rendeztem jelenetet…
– Most pedig már a másodikat csinálja! – vágott vissza Megs.
Gyerekes válasz volt, de mélységesen felbosszantotta Godricot, ahogy a felesége próbálta lerázni magáról a felelősséget, aztán újra elszakította őket a tánc ritmusa.
Így természetesen a feleségéé lett az utolsó szó.”
„D’Arque ekkor suttogva megszólalt: — Megdöbbentett az udvariassága, St. John. Talán tartanom kell attól, hogy kést vág a bordáim közé?
Godric rezzenéstelen arccal fordult a vicomte felé. Azt hajlandó elfogadni, hogy Megs csupán információt akart kicsikarni ebből a piperkőcből, de a flörtölést nem hajlandó elnézni neki. — Úgy véli, megérdemelné?
A másik oldalán Griffin mély sóhaj kíséretében susogta: — Kétségkívül megérdemli, St. John, de a hölgyeket talán zavarná a műélvezetben, ha a páholyban vér folyna.”

Könyvinfók:


Elizabeth Hoyt

moly
goodreads
Kiadó: General Press
Fordító: Danyi Andrea
ISBN: 9789636438050
304 oldal, keménytáblás

Műfaj: György kori történelmi romantikus
Sorozat: Maiden Lane 5.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű

Ki? Margaret Reading & Godric St. John
Mikor? 1740. tavasza
Hol? London
Érzékiség? perzselő
Szerelmi háromszög? nincs
Lezárás? boldog

#Kulcsszavak: bosszúvágy, gyász, gyermekáldás, gyilkosság, leányrablás, kényszerházasság, második esély, özvegy

A sorozatról:

A Maiden Lane széria jelenleg két novellából és kilenc kötetből áll. Azonban az írónő szerződését a napokban hosszabbították meg további három novellára és három könyvre, azaz tizenkét teljes regény, valamint öt kisebb írás vár majd mindazokra, akik eztán készülnek fejest ugrani a sorozatba.

1. Wicked Intentions - Bűnös szándék
Lazarus Huntington & Temperance Dews
2. Notorious Pleasures - Csillapíthatatlan vágy
Griffin Remmington & Lady Hero Batten
2,5. Clever John
Egykor ingyenes ekönyvként került megosztásra.
3. Scandalous Desires - Botrányos vágyak
Mickey O'Connor & Silence Hollingbrook + epilógus
4. Thief of Shadows - Az álarcos csókja
Winter Makepeace & Isabel Beckinhall
5. Lord of Darkness - Az éjszaka ura
Godric St. John & Lady Margaret Reading
6. Duke of Midnight
Maximus Batten & Lady Artemis Greaves
6,5. A Maiden Lane Christmas Special
Az írónő honlapján elolvasható.
7. Darling Beast
Apollo Greaves & Lily Stump
8. Dearest Rogue
James Trevillion & Phoebe Batten
9. Sweetest Scoundrel
Asa Makepeace & Eve Dinwoody
10. Duke of Sin
Valentine Napier története


09.26. - Angelika blogja
09.27. - Insane Life
09.28. - Deszy könyvajánlója/
09.29. - Kristina blogja

Nyereményjáték:

Elizabeth Hoyt kiadói szerződése a Maiden Lane sorozat kilenc kötetére szól, igaz, a szerzőnő még további három történetet szeretne megírni. Idehaza Az éjszaka ura az ötödik regény, ami megjelent a General Press gondozásában. De vajon mennyire ismeritek a korábbi részeket? Mostani játékunkban a könyvek magyar címeit kell megírnotok az eredeti kiadások belső kiegészítő borítóinak képei alapján.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


a Rafflecopter giveaway