Marni Bates: Notable - Menő-riadó Kambodzsában


molygoodreads

Nincs olyan szitu, amit Chelsea Halloway ne tudna megoldani! Elvált szülők? Nem probléma. Az expasija belezúgott a gimi legbénább csajába? Csak idő kérdése, és észre téríti a srácot. De azzal még a rettegve bálványozott Menő-királynő sem tud mit kezdeni, hogy a szülei egy évre Kambodzsába (!) küldik tanulni, egy rakás stréber fősulis közé. A társai hígagyú libának tartják, ráadásul a tanára egy drogbáró fogságába kerül. Most Chelsea-re vár, hogy megszervezze a mentőakciót, és kimenekítse a csoportot az országból − lehetőleg élve. Még azt az idegesítő(en szexi és szuperokos) Houstont is, aki az okoskodásával az őrületbe kergeti…

Kiadó: Móra
Kiadói sorozat: LOL
Fordító: Kulcsár Júlia
ISBN: 9789631199499
312 oldal, kartonált

Műfaj: ifjúsági
Sorozat: Smith Gimi 3.
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, Chelsea nézőpontú

Ki? Chelsea Halloway (17) & Houston (20)
Hol? Forest Grove (Oregon), Sziemreap és Phnompen (Kambodzsa), Portland (Oregon)
Érzékiség: ártatlan
Lezárás: boldog

Kimondottan tetszett az ötletet, hogy ezúttal a Smith Gimi korábbi részeiben megutáltatott Menő-királynő, Chelsea Halloway, csinos buksijában láthatunk bele, miközben nem mindennapi kalandba keveredik barátaival a Thai-öböl partján. Ezért belevágtam ebbe a totálisan ifjúsági sztoriba. S tudjátok mit? Nem bántam meg.
„Hogyan szabadítsuk ki professzorunkat a börtönből anélkül, hogy megöletnénk magunkat egy feldühödött drogbandával, egy országban, melynek története halálról, pusztulásról és taposóaknákról szól?”
Az események nem kis izgalmakat hoztak, mert most komolyan… középiskolásként külföldi tanulmányi program fősulisokkal, elhurcolt kísérő tanár, s mindennek tetejébe egy vérszomjas drogbáró. Igaz, ez utóbbi miatt számomra erősen a valószerűtlenség határán egyensúlyozott a könyv. Viszont Marni stílusa annyira a könnyed és muris Disney csatornás tv-filmeket idézte, hogy hagytam, vigyen magával egyik őrültségből a másikba. Annál is inkább, mert a szereplőgárdát igen hamar megkedveltem. Hiszen Chelsea nem is olyan önző jellem, mint amilyennek elsőre tűnik, sokkal inkább bizonytalan és barátságos lélek, ráadásul egy dögös és kissé stréber tanársegéd mégis melyik lány szívét ne dobogtatná meg (de csak engem zavar, hogy még a vezetéknevét sem tudhattuk meg Houstonnak?). A szoknyabolond Ben gondoskodott a mosolyadagról, a csendes Amy alaposan meglepett a bevállalóságával, míg a vagány Liz kábé ott megnyert magának, amikor először említette meg a barátnőjét, akibe fülig szerelmes.

„Mi az, Houston, van egy kis problémánk?”

S ha már szerelem! Meg kell mondanom, ezen a fronton nekem sajnos nem nyújtott eleget a történet. Tény és való jól szórakoztam, de némileg több romantikázás ellen nagyon nem tiltakoztam volna, hisz lássuk be, két csókolózás édes kevés jutalom azért, hogy végigdrukkoltam értük 300 oldalt. Most nem?
„A nap sütött. A madarak énekeltek. És a majmok… nagyon virgoncak voltak.
Végül is pont így képzeltem Kambodzsát.”
Viszont kijár egy nagy pirospont a helyszínválasztásért, mert kutatómunkára ösztökélt. Nem emlékszem, olvastam-e valaha is olyan sztorit, ami Kambodzsában játszódott, így bár homályos elképzeléseim voltak az országról – szegénység, rizstermelés, khmerek és ókori kincsek -, azért beizzítottam a google-t, hogy a regényben említett helyszíneknek utána nézzek kicsit. S valóban elképesztő szegénységgel küzdenek, de ugyanakkor elmondhatatlan gyönyörű a táj, és lélegzetelállító épületek várják a turistákat.
„Vicces, hogy milyen hatással van egy lányra, ha egy csapat elszánt rosszfiú üldözi egy harmadik világbeli országban…”
Elsősorban könnyed lazuláshoz vagy strandolós olvasmánynak ajánlom a Menő-riadó Kambodzsábant. S gyorsan megnyugtatok mindenkit, aki esetleg semmit nem olvasott még az írónőtől, hogy ez a regény önmagában, minden előismeret nélkül is nagyszerűen megállja a helyét. Ha Meg Cabot vagy Stephanie Perkins történetei tetszenek, ideje Marni Bates írásait is megismerni.

{ Dal a könyvben }


43. oldal - Ben Folds: You Don't Know Me


Menő-riadó Kambodzsában
07.02. - Angelika blogja
07.08. - Dreamworld
Itt a vége, lúzer véle
07.11. - Angelika blogja
07.17. - Dreamworld

Nyereményjáték:
A gimis évek tagadhatatlanul mély nyomot hagynak mindenki életében, nem is csoda hát, hogy annyi film és sorozat szól azokról a tini próbáló évekről. Mostani játékunkban ezek közül szeretnénk néhány híres darabot felidézni. A feladatotok nem más, mint hogy a főszereplő színészek és színésznők képei alapján kitaláljátok, mi azoknak a filmeknek avagy tv-sorozatoknak a címe, amelyben az ő középiskolai kalandjaiknak lehetünk tanúi.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)



a Rafflecopter giveaway