Robin LaFevers: Dark Triumph - Sötét diadal


molygoodreads

A XV. századi Franciaországban a Halál szolgálóleányát, Sybellát, kötelessége arra kényszeríti, hogy hazatérjen, abba a pokolba, ahonnan megszökött. Szerelem és kaland, történelem és varázslat, bosszú és megváltás keveredik a Gyilkos kegyelem folytatásában.

Sybella a gyásztól és elkeseredéstől félig eszét vesztve érkezik a kolostor küszöbére. A Halál szolgálóleányai készségesen menedéket adnak neki… a segítségnek azonban ára van. Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor a legveszélyesebb fegyverei között tartja számon. Ám ezek az orvgyilkos képességek nemigen vigasztalják, amikor a kolostor visszaküldi őt abba az életbe, amely kis híján megőrjítette. És miközben Sybella maga a Halál Istene által kovácsolt fegyver, a cél érdekében az istenség kénytelen életcélt találni a lány számára. Amikor a Halál szolgálóleánya a várbörtönben váratlan szövetségest talál, vajon a bosszún kívül talál magának mást is, amiért élni érdemes?

Kiadó: Maxim Könyvkiadó
Fordító: Bozai Ágota
ISBN: 9789632615158
448 oldal, kartonált

Értékelésem:
„Lehetséges, hogy nem tudhatjuk sorsunkat egészen addig, (...) amíg életünk véget nem ér.”
A múlt év egyik kellemes meglepetéseként tartom számon a Gyilkos kegyelem olvasásának élményét. Igaz, hogy az én ízlésemhez mérten a romantikus szál picit csenevészre sikerült a könyvben, de a természetfelettivel kombinált politikai intrika, a halálos kémekké képzett apácanövendékek és a rettenthetetlen lovagok, no meg az átgondolt történelmi háttér és ügyes történetvezetés gondoskodott arról, hogy fel se merüljön bennem, hogy kihagyjam a trilógia folytatását. Izgatott várakozásomat pedig csak tovább növelte, hogy a Sötét diadal eseményeinek középpontjában az őt ért megpróbáltatásoktól kis híján teljesen megtört Sybella áll.
„Mint megáradt folyó zúgó vize, úgy özönlenek d'Albret erői a hercegnő testőrcsapatára.”
Ez a kötet kevéssel az előző regény vége előtt vette fel a történet fonalát, mindössze pár perccel azt megelőzően, hogy Ismae meglátta volna a Nantes oromfaláról nekik jelző Sybellát. Az a pillanat ugyan figyelmeztette az ifjú Anne hercegnőt és kíséretét, hogy a hataloméhes d'Albret csapdába csalta őket, és így lehetőséget teremtett az uralkodónő biztonságos menekítéséhez, ám maroknyi testőrségének elegendő ideig kellett hátráltatnia egy majd kétszáz fős sereget. Lehetetlennek tűnő feladat volt, mégis, a tucatnyi katona utolsó leheletig hősiesen küzdött a hatalmas túlerő ellen. Mindannyian életüket adták az ügyért, amelyben hittek... vagy mégsem?
„...jólesik a tudat, hogy a kezem nemcsak ölni, hanem gyógyítani is tud...”
Sybella küldetése azonban itt nem ért véget. A Halál istenének parancsait követve továbbra is mindent megtett, hogy végezzen az árulókkal, miközben egyre arra várt, hogy végre saját bosszújának ideje elérkezzen. Aztán egy napon titkos üzenet érkezett a kolostorból, ami mindent megváltoztatott. Nem csupán annak kellett utána járnia, hogy a gárda valóban élve fogta-e el az egyik lovagot, hanem arra is módot kellett találnia, hogy a börtönből kiszabadítsa, majd Rennes városába juttassa a súlyosan sebesült férfit. Csakhogy a legnagyobb körültekintéssel szőtt terveket is keresztülhúzhatják az élet váratlan fordulatai...
„A gyűlöletet nem lehet gyűlölettel legyőzni. Sötétséggel sem lehet meghódítani a gonoszt. Csak a szeretetnek van olyan hatalma, hogy mindkettőt meghódítsa.”
Úgy érzem, most aztán nincs okom panaszra románc téren: Lassú izzás az igaz, de jóval több jutott gyengéd érzelmekből a lapokon, mint a korábbi részben, sőt, még Ismae és Gavriel kapcsolatának alakulását is megvillantotta az írónő. Nagy örömömre a személyesebb hangvétel dacára az izgalmakból - csatákból, ármányokból, politikai manőverekből - szintén nem volt hiány, ráadásul a természetfeletti misztikum vonal is hozott némi komoly változást.
Mégis morcognék egy pincurit, méghozzá a regény számomra kissé megbicsaklott ütemére. Míg az első negyedét roppant lassúnak találtam, mindvégig azt érezve, játszik velem a szerző, és igyekszik elodázni azt, amire én olyan nagyon várok, addig nekem az utolsó rész szinte már kapkodónak hatott, ahogyan hirtelen megannyi döbbenetes titok került napvilágra.
Azonban ezt leszámítva ismét remek, alapos kutatómunkára épített, némi fantasy elemmel megfűszerezett, fordulatos történet kaptunk. A Szépség és Szörnyeteg sztorijának érdekes újragondolása, sötét, durva és kegyetlen, de ott van benne a remény, a gyógyulás és a szerelem is. Kíváncsian várom, merre és hogyan haladunk majd tovább a lezáró kötetben.


Aki szeret egy-egy könyvhöz kapcsolódóan kiegészítő dolgok után kutakodni, azoknak az írónő honlapja valódi kincsesbánya. Olvashatunk például a sorozat történelmi háttérről, az ebben a regényben bemutatkozó, Fekete Istenanyát szolgáló szénégetőkről, arról, amikor Sybella megérkezett a Rendhez, s hogy történetére mely mesék voltak hatással, valamint megtalálhatjuk összegyűjtve azokat a zeneszámokat, amelyeket az írónő hallgatott, miközben a Sötét diadalon dolgozott. Aki pedig szívesen beleolvasna a magyar fordításba, az három fejezet erejéig itt megteheti.

{ Könyv adatok }

Ki? Sybella d'Albret & Benebic de Waroch
Mikor? 1489 tele
Hol? Nantes és Rennes (Bretagne)

Sorozat: A Halál szolgálólányai trilógia 2.
Műfaj: történelmi fantasy
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, egy (Sybella) nézőpontú
Érzékiség: visszafogott
Lezárás: boldogság felé tartó


09.28. - Dreamworld
10.01. - Angelika blogja
10.02. - Függővég

Sybellát, akinek természetes tehetsége van a halál és a csábítás művészetében, a kolostor legveszélyesebb fegyverei között tartják számon. De nem ő az egyetlen fikcionális női bérgyilkos, akitől még kedvenc 47-es ügynökünk is behúzná fülét-farkát.
9 blog, 9 hírhedt női bérgyilkost takar. Vajon le tudod-e leplezni őket, mielőtt az áldozatukká esnél? A feladatod, hogy a leírások alapján találd ki melyik blog, melyik bérgyilkost rejti. Segítségül kapsz egy-egy képet is.

A rafflcopter helyes kitöltése:
Kötelező:
+1 pont E-mail cím megadása
+9 pont Minden állomás kitöltése
Nem kötelező:
+5 pont Lájkolni a BTK facebook oldalát
+5 pont Lájkolni a Dream Válogatás facebook oldalát
+10 pont Egy tetszőleges blogon írd meg hozzászólásban, ki a kedvenc fikcionális orvgyilkosod!

(Figyelem! A Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtést. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)
Lehet, hogy a legfiatalabb név a listán, de ez nem akadályozza meg abban, hogy lépést tartson a nagy lányokkal, legalábbis, amikor a gyilkolásról van szó. Apja könyörtelen harci géppé edzette és úgy véli, kettejük szent küldetése, hogy megbosszulják anyja halálát. Vágyik arra a napra, mikor visszatérhet a normális élethez.
a Rafflecopter giveaway