Rachel Van Dyken: Ruin - Egyetlen


molygoodreads

„Az idő volt a legnagyobb kincs...”

Kiersten elsőéves az egyetemen. Még sosem találkozott senkivel, aki a rémálmait elűzte volna, de olyannal sem, akit ha meglát, a szíve hevesebben kalapál. A beiratkozáskor azonban összefut egy fiúval - szó szerint -, akitől nemcsak kalapál a szíve, hanem egyenesen kiugrik a helyéről.
Weston, az egyetemi focicsapat nagymenője sok lánnyal találkozott már. Volt olyan is, aki szexuális zaklatással vádolta. Már éppen nyugvópontra ért volna az élete, erre besétál az ajtón egy elsőéves, akinek vadító vörös hajzuhataga van, és zöld szemében olyan titkok csillognak, amelyeket azonnal meg akar fejteni.

Rachel Van Dyken Egyetlen trilógiájának első kötete egy nem mindennapi páros történetét meséli el. Megvédhet-e a szerelem a rémálmoktól? És mi történik, ha a halálos kórral kell szembenézni?

Kiadó: Athenaeum
Fordító: Szilágyiné Márton Andrea
ISBN: 9789632933559
296 oldal, kartonált

Értékelésem:

Van ez az apró kis gyengeségem (sok másik mellett), nevezetesen, hogy nehezen állok ellen az igéző szemű rosszfiús borítóknak. Így aztán csöppet sem meglepő, hogy erre a regényre már múlt évben, az eredeti nyelvű megjelenésekor, felfigyeltem. Aztán amikor 99 centért kínálták kindle-re, be is zsákoltam ínséges (kac-kac) időkre. És ahogyan az sok más társával megesett, s gyanítom fog is még, szépen várakozott a sorára. Majd a fordítása egyszer csak feltűnt az Athenaeum őszi kínálatában, egy sokkal pasztelesebb, a csók ellenére is ártatlanabb benyomást keltő csomagolásban. A vicc az, hogy most, megismerve ezt az aranyos, szívmelengető történetet, no meg a főhőst, azt mondom, helyes volt a változtatás mellett dönteni.

Egy jótanács elöljáróban: Ugorjátok át a prológust! A frászt hozta rám, végig rettegve vártam, mikor üt be a ménkű, hogy aztán totál máshonnan, máshogyan gázoljon le a sztori, s legvégül csak értetlenül pislogtam, miért is volt ott az a részlet a legelején. Szóval lépjetek át rajta, felejtsétek el, s vessétek magatokat a néhol keserédes, és egy csöppnyit talán meseszerű románcba!
„...mindennél jobban szerettem volna Kiersten történetének részese lenni, nem csupán egy fejezet, hanem az egész nyamvadt könyv.”
A kisvárosból érkező, ártatlan és visszahúzódó Kiesten főiskolai beiratkozása napján szó szerint belefut a suli egyik nagymenőjének tartott, jóképű és kissé pimasz Westonba. S bár mindketten nehéz, minden napjukat küzdelemmé változtató terhet cipelnek, és eszük ágában sincs kapcsolatba bonyolódni, az a véletlen pillanat, a mindkettejükben felszikrázó vonzalom felülírja a terveiket. Évődő barátokká, egymás elszánt támaszaivá válnak, míg végül képtelenek tovább titkolni, milyen mélyen éreznek a másik iránt.
Egy lány, aki fél bárkit közel engedni magához, nehogy újra át kelljen élnie a veszteség fájdalmát, és egy fiú, akinek élete legnehezebb küzdelmét kell megvívnia... talán pont egymásban lelik meg azt, ami gyógyírt hozhat számukra.
„A dolgok jobbak, ha itt vagy mellettem. Teljesebbek.”
A könyv egésze olvastatta magát, álmodozni hívott és lekötött. A szöveget gördülékenynek találtam, s jó néhány gyönyörű, vagy éppen találó mondatot kijegyzeteltem. Örömömre szolgált, hogy bár induláskor több, Kiersten nézőpontjából mesélt fejezet következett egymás után, ezt idővel felváltották a váltott szemszöges szakaszok, hiszen így nem kellett sötétben tapogatóznom titkaik kapcsán - habár drukkolhattam, hogy mihamarabb nyíljanak meg, és avassák bizalmukba a másikat -, s ráadásul ily módon sokkal világosabb volt, hogy mi motiválja döntéseiket. Azt hiszem, talán ez is közrejátszott abban, hogy mindkét főszereplő igen hamar belopta magát a szívembe. De a két kotnyeleskedő haver - Gabe és Lisa - karakterét szintén gyorsan megkedveltem, köszönhetően vicces megnyilvánulásaiknak. 
Ebben a háromszáz oldalban kijutott a remegős sóhajokból, boldog mosolyokból és vidám kuncogásokból, de ezek mellette ott volt bennem egy pici félsz, egy kis aggódás, hogy ugye minden rendben lesz, s ugye megkapom a nagyon vágyott happy endet. Szerencsére igen. :) Hogy a való életben sanszosan másként történt volna mindez? Kérem szépen, aki realista new adultra vágyik, ne ezt a regényt emelje le a polcról, azonban akinek tetszett például A játszma, szerintem ezzel sem fog mellé lőni. Arra viszont nem árt felkészülni, hogy bár érezhetően megvan az érzéki vonzalom a szerelmesek között, itt a tartalom mindvégig roppant visszafogott marad.

Bár az Egyetlen csupán a Ruin sorozat első kötete, Kiersten és Wes története lezárul ebben a könyvben. Ám akik vágynak egy kis ráadásra, azok egy plusz epilógust olvashatnak a szerző honlapján. Ami pedig a trilógia két másik részét illeti: a Toxicban a rosszfiúból lett gondoskodó jóbarát, Gabe Hyde, a Shame lapjain pedig Lisa, Kiersten kollégiumi szobatársa, sztoriját ismerhetjük majd meg. Remélhetőleg magyarul is mihamarabb! Addig viszont rövid, angol nyelvű ízelítőkért ide érdemes kattintani: Toxic részlet & Shame prológus és első fejezet.

{ 5 kedvenc idézet: }

„...az, hogy óvatos vagy, még nem véd meg a rossz dolgoktól.”
„Csak mert segítségre van szükséged, hogy megbirkózz bizonyos dolgokkal, még nem vagy kevésbé erős.”
„Az emberi természet sajátja azt feltételezni, hogy valamilyen szinten irányíthatjuk azt, ami velünk történik, de a helyzet az... hogy az élet zajlik, és néha elkésünk. (...) néha meg túl korán érkezünk.”
„A félelem az, amitől úgy érezzük, élünk.”
„Talán a dolgoknak nem az élet tökéletességében van értelme, hanem a káoszban.”

{ A regényben említett dalok: }

18. fejezet:
Shane Harper: Rocketship 

48. fejezet:
Labrinth feat. Emeli Sandé: Beneath Your Beautiful


Az írónő honlapján közreadta, ő mely számokat talált a regényhez illőnek. A dalok több, mint egy órára adhatnak hangulatos aláfestést az olvasáshoz. Az összeállítás bejelentkezés után a spotify-on is meghallgatható.

{ Könyv adatok }

Ki? Kiersten Rowe & Weston Michels
Mikor? őszi beiratkozástól egy fél év
Hol? Washington Egyetem, Seattle

Sorozat: Ruin 1.
Műfaj: new adult
Elbeszélés módja: E/1, múlt idejű, váltott nézőpontú
Érzékiség: nagyon visszafogott
Lezárás: boldog


09.20 Angelika blogja

Az Athenaeum Kiadó jóvoltából két szerencsés megnyerheti Rachel Van Dyken Ruin sorozatának első réstét, az Egyetlent. Ehhez mindössze a feladványunk helyes megfejtése szükséges, amelyhez az ihletet a főszereplő lány, Kiersten, bakancslistája adta. Mind a hat állomáson a kiemelt betűket összeolvasása egy-egy kihívást találhattok, további segítség gyanánt képes utalásokat is mellékelünk.
(Figyelem! A Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtést. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)

a Rafflecopter giveaway