Katie Cotugno: How to Love - Hogyan szeress?


molygoodreads

ELŐTTE:
Reena Montero szerette Sawyer LeGrande-ot amióta az eszét tudta: olyan természetes volt ez számára, akár a levegővétel, és olyan végtelen, akár az idő. Csakhogy Sawyer ezt látszólag egyáltalán nem észlelte… amíg egy napon, hihetetlen ugyan, de megvilágosodott. Reena és Sawyer zűrös és bonyolult kapcsolatba kerültek egymással. Aztán Sawyer hirtelen, egyetlen szó nélkül lelépett a párás floridai városból, Reena pedig magára maradt összezavarodva és – terhesen.
UTÁNA:
Szinte három év telt el, és Reena életének középpontjába egy új viszony került: a lánya, Hannah iránti szeretet. Reena megtanult Sawyer nélkül élni, és végre képes saját maga irányítani életének különös és váratlan eseményeit. Ám éppolyan hirtelen és váratlanul, ahogy annak idején lelépett, Sawyer egy napon ismét feltűnik a városban. Reena semmit nem akar tőle, viszont hazugság lenne azt állítani, hogy Sawyer megjelenése nem mozgat meg benne valamit. A múltbeli események után azonban vajon megengedheti-e magának, hogy újból beleszeressen Sawyer LeGrande-ba?

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Fordító: Tulics Mónika
ISBN: 9789635399017
392 oldal, puhatáblás

Értékelésem:
„Sawyer és én csupán pár hónapja voltunk együtt, amikor elment, de már jóval azelőtt ő volt számomra a világ közepe…”
Reena Montero azóta szerelmes volt Sawyer LeGrandeba amióta az eszét tudta, de sokáig úgy tűnt, a fiú - annak ellenére, hogy szinte együtt nőttek fel - még csak észre sem veszi, míg aztán egy napon randira nem hívja. Zűrös és kusza kapcsolatba bonyolódnak, ám pár hónap múlva Sawyer lelép a floridai kisvárosból, magára hagyva a lesújtott és terhes Reenát.
„– Két évig nem voltál itt. Két hete jöttél vissza.
– Tudod, azt szeretem leginkább az egészben, milyen lazán megfeledkezel arról, hogy te magad is kifelé tartottál innen, amikor elmentem.”
Két év telt el, Reena hozzászokott Sawyer hiányához, elfogadta sorsának váratlan fordulatát és immár új szerelem tölti ki az életét: kislánya, Hannah. De amilyen hirtelen eltűnt, olyan váratlanul ismét feltűnik Sawyer, s megint minden összekuszálódik. Mert Reena hiába gondolja úgy, hogy már semmit nem akar a fiútól, az érzelmeknek nem lehet parancsolni.
„Úgy néz rám, mint aki világéletében ismert engem. Úgy néz rám, mintha mindennap meglepném.”
Ez egy romantikus történet, de nem a hagyományos értelemben. Nem igazán az első csókról vagy az első randevúról szól, és szó sincs benne szerelem első látásra féle múló fellángolásról. Ez egy történet arról, hogy egy fiú és egy lány szerelembe esnek egymással, de ez a szerelem rapszodikus és zavaros. Így aztán nem egyszerű út vezet a boldogan éltek’ részig, hanem fájdalmas és bonyolult. De ettől lesz őszinte és igazi, ettől lesz olyan, mint az élet…
„– Hosszú út lesz.
– Rendben van.„
…és talán pont ezért, nekem nehezemre esett kiegyezni vele. Könnyed románcra készültem, de helyette nehéz kérdéseket – tinédzser terhesség, drog problémák, csalódott szülők, összetört álmok, gyász és veszteség - valamint sokrétű helyzeteket és fájdalmas érzelmi fejlődést kaptam. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem vitt magával a regény, mert nagyon is élveztem, hogy tanúja lehetek, hogy ugyanaz a két ember, két eltérő, de egyformán bonyolult szituációban kétszer is egymásba szeret, de ugyanakkor azt éreztem, hogy nem igazán értem a szereplőket, és csak sodródok, és várok valamire, ami csak nem akar megtörténni. Talán valami hatalmas gesztust reméltem botor módon, pedig már az elején világos volt, hogy ez inkább egy komótos, elgondolkozós könyv lesz. Vagy egyszerűen csak az volt a baj, hogy mindent Reena szemszögéből láthattunk, s így Sawyer mindvégig talány maradt. Nem tudom igazán, csak az biztos, hogy ezzel a könyvvel kapcsolatban szinte minden kettős érzelmet vált ki belőlem. Még egy olyan egyszerű dolog is, mint a formája. Mert egyrészt tetszik, ahogyan a múlt és jelen eseménye egymásra rímelve jelennek meg, másrészt az állandó váltástól számomra hektikussá vált a mesélés.
Mindent egybevéve azt mondom, érdekes élmény volt, engem picit James Patterson és Barbara Delinsky írásaira emlékeztetett.

Utóirat gyanánt: Valaki árulja már el nekem, egy étterem udvarára hogy kerül vitorlázó repülő?

{ Zene, zene, zene... }

A regényben említett dalok:
Playlist a könyvhöz:
8. fejezet:
The Animals: Bring It On Home to Me ♪ ♫ ♬
Impressions: It's All Right ♪ ♫ ♬
9. fejezet:
Phil Collins: A Groovy Kind of Love ♪ ♬
20. fejezet:
Miles Davis: Bitches Brew ♪ ♫ ♬
21. fejezet:
Rolling Stones: Sympathy for the Devil ♪ ♫ ♬
30. fejezet:
John Coltrane: A Love Supreme ♪ ♫ ♬
42. fejezet:
Ray Charles: Come Rain or Come Shine ♪ ♫ ♬
44. fejezet:
Charley Patton: Pony Blues ♪ ♫ ♬
Willie Nelson: You Done Me Wrong ♪ ♫ ♬

{ Könyv adatok }

Ki? Serena (Reena) Monterro & Sawyer LeGrande
Mikor? két évvel korábban, és a jelenben
Hol? Broward (Florida)

Sorozat: önálló kötet
Műfaj: new adult
Elbeszélés módja: E/1, jelen & múlt idejű, egy nézőpontú
Érzékiség: nagyon visszafogott
Lezárás: boldog


09.01. - Angelika blogja
09.03. - CBooks
09.09. - Dreamworld
09.13. - Media-Addict

A szerelem nem ismer semmilyen határt, így nyelvi korlátokat sem. Lássuk, sikerül-e megtalálnotok, hogyan hangzik hét idegen nyelven a legszebb vallomás: Szeretlek!
A feladat egyszerű: Olvassátok össze a kiemelt betűket, majd a rafflecopter megfelelő mezőjébe írjátok be azt a nyelvet, amelyhez az adott fordítás tartozik.
A helyes megfejtők között a Ciceró Könyvstúdiónak köszönhetően Katie Cotugno: Hogyan szeress? című regényének három példányát sorsoljuk ki. (Figyelem! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre, hogy sorsolás után jelentkezzenek. A kiadó csak Magyarország területén belül postáz.)
a Rafflecopter giveaway