Colleen Hoover: Slammed - Szívcsapás


molygoodreads
Beleolvasó
Playlist

Apja váratlan halála után a 18 éves Layken lesz édesanyja és öccse legnagyobb támasza. Bár kívülről erősnek tűnik, valójában teljesen összetörik. Ekkor lép be életébe az új szomszéd, a 21 éves, jóképű Will, akinek a slam költészet iránti szenvedélye őt is magával ragadja.
Bár az első pillanattól fogva közel kerülnek egymáshoz, egy szörnyű felfedezés már az első csodálatos randevú után kettejük közé áll. Mindennapi találkozásaik onnantól fogva fájdalmassá válnak. Küzdenek az egymás iránti vonzalmuk ellen, és szenvednek az őket szétszakító erők miatt. Csupán a költészet révén tudják őszintén kifejezni érzéseiket egymás iránt, és elképzelni egy olyan jövőt, amelyben a szerelem ünnep, és nem fájdalom.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Barthó Eszter
Megjelenés: 2014. július 29.
ISBN: 9789633738283 / 9789633738290
? oldal, kartonált / kemény táblás


Értékelésem:

{ 10 dolog, amit szerettem benne }

1. Collen Hoover mesélési stílusa számomra maga az élvezet, mert egyszerű szavai tökéletesen könnyedén gördülnek, és olyan tehetséggel képes papírra varázsolni átütően érzelmes hangulatokat, hogy azok egyszerűen beszippantanak. Így még azt is kész örömmel bocsátom meg neki, hogy szereplői itt-ott számomra logikátlan döntéseket hoztak, és hogy végig tudtam, merre visz ez a szomorkás, édes történet.
„... az igazi tehetségek tökéletessége a tökéletlenségükben rejlik.”
2. Mindkét főszereplő - Lake és Will -, csodásan emberi, de erős karakterek, akik az élet súlya alatt olykor megbotlanak, de rengeteg a szeretet is bennük. Nehéz megállni, hogy gubancos helyzetük dacára az ember ne kezdjen rögtön drukkolni kettejükért, mert egyrészt annyira megérdemlik a jót, a boldogságot, másrészt mert szinte az első pillanattól tapintható közöttük az a bizonyos valódi kötődés.
„Próbáld meg átlépni a határaidat... Azért vannak.”
3. A fejezetek eleji, tartalomhoz passzoló dalrészletek nálam igazi telitalálatnak bizonyultak.
„Néha az élet közbeszól. Van, hogy mindenben az utadba áll. De nem azért gördít akadályokat eléd, mert azt akarja, hogy csak úgy feladd, és átadd neki az irányítást. (...) Az élet azt akarja, hogy harcolj.”
4. A versek, különös Will és Lake regény végi költeményei, megérintettek, sóhajtozásra késztettek, és ámulatba ejtettek.
„Ez az élet. Az élet megy tovább. És történnek rossz dolgok. Rengeteg szörnyűség történik rengeteg emberrel.”
5. A boldog, önfeledt pillanatok (és azok a bűn rossz Chuck Norris viccek).
„A megbánás meddő érzelem, mivel olyan múltbéli dologra irányul, amin már nem változtathatunk.”
6. A torkot szorítóan megható, s olykor sírós pillanatok.
„Amit te hibának látsz magadban, az számomra éppen az az ok, amiért beléd szerettem.”
7. Az édesen szerelmes pillanatok.
„Ha engeditek, hogy a körülmények felemésszenek benneteket, elveszítitek az esélyt arra, hogy valaha is boldogok legyetek.”
8. A két gondoskodásra szoruló, és olykor égetni való rosszcsont kisöcsi... akik sokkal többet tudnak, mint azt hiszik róluk, és észrevétlenül is támaszaikká válnak idősebb testvéreiknek.
„Három kérdés van, amire egy nőnek igennel kell válaszolnia, mielőtt elkötelezné magát (...) Az első kérdés, hogy mindig tisztelettel bánik-e veled. A második, hogy ha tudod, hogy húsz év múlva is éppen olyan lesz, mint most , akkor hozzámennél -e feleségül. A harmadik pedig, hogy általa vajon jobb emberré válhatsz-e. Ha találsz valakit, akivel kapcsolatban mindhárom kérdésre igen a válasz, szerencsésnek érezheted magad.”
9. Lake okos és erős édesanyjának végtelen szeretetből fakadó, irányt mutató jótanácsai.
„Akinek nincsenek kérdései, az sosem találja meg a válaszokat.”
10. Ahogy a beszúrt idézetekből is látszik, megannyi igaz, kijegyzetelésért kiáltó mondatot találtam, mégis, nehezemre esik eldönteni, melyik fogja meg igazán a történet lényegét, ha úgy tetszik, a könyv üzenetét. Tudom, sokan csak legyintenek, mondván miféle komoly mondandó is rejtőzhet egy romantikus tiniregény lapjain, de én igen is azt érzem, tanított a történet, vagy legalább is emlékeztetett fontos dolgokra. Mint az elfogadás, a tudat, hogy a rossz dolgok nem feltétlen csak velünk történnek, és hogy a fájdalom is szerves része az életnek.

{ Mi? Szabadvers! }

„... a slam egyszerre költészet és előadás...”

Kötetlen, ritmusos próza, az irodalom élő, mozgó, változó formája, amely megannyi őszinte, zabolátlan gyöngyszemet terem. S még csak nem is új keletű hóbort - gondoljunk csak a 18. századi francia 'verse libre' alkotásokra -, igaz, valódi térhódítása a huszadik századra tehető. Kassák Lajos egy-két műve biztosan sokaknak feldereng, de aki szeretne megismerkedni a mai hazai slam társadalommal, kiindulásnak látogasson el a slampoetry.hu oldalra.

{ Könyv adatok }

Ki? Layken Cohen & Will Cooper
Hol? Ypsilanti (Michigan)

Műfaj: new adult
Sorozat: Slammed 1.
Elbeszélés módja: egy nézőpontú, jelen idejű, E/1
Érzékiség: visszafogott
Lezárás: akár befejezettnek is tekinthető


07.29. - Kristina blogja
07.30. - Kelly & Lupi olvas
07.31. - Angelika blogja
08.01. - Dreamworld
08.02. - Deszy könyvajánlója
08.03. - MFKata gondolatai
08.04. - Media Addict (Vigyázat, spoiler tartalmú bejegyzés!)

A 8 blog mindegyikén találtok majd pár soros dalszöveg részletet, a dolgotok pedig, hogy kitaláljátok a dal címét és az együttes nevét, majd a megfelelő helyre beírjátok. 

„Your heart says not again
What kind of mess have you got me in
But when the feelings there
It can lift you up and take you anywhere”
a Rafflecopter giveaway