Sylvain Reynard: Gabriel's Rapture - Pokoli gyönyör


molygoodreads

Julia és Gabriel története folytatódik. Ám a végre beteljesedő vágyak most akár tönkre is tehetik őket.

Gabriel Emerson professzor szenvedélyes, ám titkos kapcsolatot ápol volt hallgatójával, Julia Mitchell-lel, aki egy romantikus olaszországi utazásra is elkíséri. Itt kóstolnak bele a tiltott gyümölcsbe: a férfi megismerteti Juliát a szeretkezés magával ragadó erejével.
Hazatérésük után ezer veszély leselkedik rájuk. Egyetemi játszmák, féltékeny exszeretők, bosszúálló hallgatók fenyegetik a boldogságukat. Ha Gabriel szembekerül az egyetem vezetőségével, vajon Dante sorsára jut? Vagy tovább küzd, hogy örökre megtarthassa Juliát, az ő Beatricejét?

A Pokoli gyönyör Sylvain Reynard nagysikerű debütáló regényének, a Pokoli erénynek a zseniális folytatása. Szerelem, vágy, intrikák és olyan gondolatok, érzések, amelyek visszavonhatatlanul behálózzák az olvasó testét és lelkét.

Kiadó: Pioneer Books
Fordító: Dudás Éva
Megjelenés: 2014. június 2.
ISBN: 9786155435034
464 oldal, puha borítós

Értékelésem:
„Szép kis pár vagyunk, igaz? A sebhelyeinkkel, a történetünkkel és az összes problémánkkal. Tragikus románc, azt hiszem.”
Ez a könyv közvetlenül ott folytatja a történetet, ahol a Pokoli erény félbe hagyta. Gabriel és Julia a szemeszter végén Olaszországba utazik, részben mert a férfit felkérték egy, a firenzei Uffizi képtárba szervezett előadás megtartására, másrészt pedig hogy végre igazán kettesben lehessenek, távol a kíváncsi egyetemi tekintetektől. Vakációjuk egyszerre édesen romantikus és perzselően érzéki, s ők kiélveznek minden egyes együtt töltött pillanatot.
Egy átlagos párt a rövidbe szabott gondtalan napokat követően otthon a hétköznapok rutinja várná, nekik azonban a féltékeny rosszindulat gerjesztette problémákkal kell szembenézniük. Christa Peterson, Julia évfolyamtársnője, képtelen túltenni magát azon, hogy hiába ajánlkozott fel Emerson professzornak; dühödt sértettséggel keresi, hogyan állhatna bosszút. Előbb a zaklatási szabályzat megsértésével vádolja meg a férfit, majd amikor tudomást szerez kapcsolatukról, tiltott tanár-diák viszony miatt panaszolja be Gabrielt és Juliát a dékáni hivatalnál. A vezetőség elmarasztaló ítélete mindkettejük szakmai jövőjét tönkre teheti, ám annak megakadályozása talán közös boldogságukba kerülhet...
„Örökké szeretni foglak, Julianne, akár szeretsz engem, akár nem. Ez az én Mennyországom. És ez az én Poklom.”
Sylvain Reynard hű maradt egyedi stílusához: Regénye ezúttal is választékosan fogalmazott, és művészi utalásokkal bőségesen megtűzdelt, történet szövésére pedig továbbra is ráérősség, az egy-egy résznél hosszabban elidőzés a jellemző. Ez utóbbi persze egyszerre áldás, és átok az olyan romantikus szívű olvasónak, mint én, hiszen az édesen gyöngéd jelenetekben természetesen jól esett lubickolnom, ám a külön töltött, szívet tépő gyötrődéssel teli hónapok fejezetei már-már túl soknak bizonyultak számomra.
Node, egy perce kanyarodjunk még vissza a stílushoz, mert van valami, amiről úgy érzem, mindenképpen szót kell ejtenem, nevezetesen a vágy fűtötte pillanatokról. Be kell vallanom, nagyon vártam, hogy Gabriel végre bevezesse a test gyönyöreibe szerelmét, de nem egyszerűen azért, mert kapcsolatuk fejlődésében logikusan az volt a következő lépés. Várakozásom legalább felét az adta, hogy roppant kíváncsi voltam, az az író, aki az udvarlást elegáns visszafogottsággal kezelte, vajon milyen mondatokat választ majd a kéj és élvezet szemléltetésére. Legnagyobb örömömre itt is a finomság dominált. Szó sem volt anatómia leckének beillő lepedő akrobatikák útmutató szerű leírásairól, helyette a mélyülő kötődést hangsúlyozó, érzékien sejtető, az izzást mégis kitűnően átadó szenvedélyes jeleneteket kaptunk. Tényleg csak azt mondhatom, bravó.
Úgy gondolom, a cselekmény most is tartalmazott egy-két jól ismert klisét - engem leginkább a nagy bonyodalmat adó félreértés késztetett morgásra -, de a regény többi eleme kárpótolt ezért a kis botlásért. Nekem személy szerint nagyon tetszett, hogy nem unalomig elcsépelt helyszínekre kalauzolt a történet. Az olasz környezet leírásaiból például úgy áradt a kultúra, a városok, és a táj iránti szeretet, hogy nehéz lett volna neki ellenállni. Szintén örömmel tapasztaltam, hogy a főszereplők kapcsolatában a friss élmény, a szeretkezés, csöppet sem szorította háttérbe a tartalmas beszélgetéseket. Élvezet volt olvasni, ahogy valóban igyekeztek jobban megismerni a másikat, és ahogyan a szerelmesen évődő, könnyed csevegések olykor komolyabb témákat - vallás, emberi természet - boncolgató, szinte már filozofikus eszmecserékbe fordultak. Számomra az is üdítő élményt nyújtott, hogy Gabriel és Julia párosa a kínosabb kérdéseket sem kerülte ki, hanem nyíltan és őszintén szót ejtettek akár egy elmaradt orgazmusról is. A megannyi sóhajtozásra késztető, szívmelengető, s tagadhatatlanul idézni való mondatok feletti örömködésbe pedig bele sem kezdek, mert igen nehéz lenne abbahagyni. :)
„Te teszel engem egésszé.”
Összességében ismét egy élmény volt, ahogy mondani szokás. S bár megkaptam az áhított happy endet a könyv végén, nem tudok ellenállni a ráadásnak, várom a folytatást.

{ Zene és szöveg }

A regényben említett dalok...
... és irodalmi művek:

Norah Jones: Don't Know Why ♪ ♫ ♬
Mediaeval Baebes: Gaudete ♪ ♫ ♬
Sarah McLachlan: Wintersong ♪ ♫ ♬
Dave Matthews: Lying In The Hands Of God ♪ ♬
Sting: Until ♪ ♫ ♬
Peter Gabriel: Blood Of Eden ♪ ♫ ♬
Diana Krall: Love Is Where You Are ♪ ♫ ♬
Etta James: At Last ♪ ♫ ♬
Marc Cohn: True Companion ♪ ♫ ♬
Dean Martin: Return To Me ♪ ♫ ♬
C.S. Lewis: A szeretet négy arca
John Bunyan: A zarándok útja
John Kennedy Toole: Tökfilkók szövetsége
Charles Dickens: Szép remények
William Shakespeare: Hamlet
Jane Austen: Értelem és érzelem
T.S. Eliot: Hamvazószerda

{ Mert a jóból sosem elég }

Julia és Gabriel története a tervek szerint duológiának készült, azaz véget ért volna a Pokoli gyönyör utolsó lapjain. Ám a szerző annyi és olyan lelkes rajongói visszajelzést kapott, hogy elhatározta, trilógiává bővíti a sorozatot. Így született meg végül a Gabriel's Redemption, amelynek megjelenésére az olvasóknak bő másfél évet kellett várniuk. E hosszú idő alatt pedig mi mással is szórakoztathatták volna magukat, mint a korábbi rész kimaradt jeleneteivel, és a várt folytatás csalafinta ízelítőivel.

A Pokoli gyönyör című kötethez kapcsolódó posztok:
A Gabriel's Redemption ízelítői:

{ Könyv adatok }

Ki? Julianne Mitchell & Gabriel Emerson
Mikor? 2009. december - 2011. január
Hol? Firenze, Assissi, Umbria, Toronto, Belize, Selisgrove, Boston

Műfaj: jelenkori romantikus
Sorozat: Pokoli... 2.
Elbeszélés módja: E/3, múlt idejű
Érzékiség: sokat sejtetően erotikus
Lezárás: boldog, befejezett


06/08. - Insane Life
06/10. - Angelika blogja
06/12. - CBooks

A Pioneer Books Kiadónak köszönhetően a regény két példányát sorsoljuk ki a turné végén. A Pokoli gyönyör blogturné minden állomásán festményeket fogtok találni a bejegyzésekben, nektek pedig csak annyi lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok a festő nevét és beírjátok a Rafflecopter dobozába. 
Nem lesz nehéz dolga azoknak, akik egy kicsit is ismerik Gabriel Emerson professzort, hiszen szenvedélyesen szokott beszélni az alábbi festő műveiről. :)

a Rafflecopter giveaway