Katja Millay: The Sea of Tranquility – Nyugalom tengere


molygoodreads

A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.
Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.

A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Komáromy Zsófia
Megjelenés: 2014. június 12.
ISBN: 9789633737798 / 9789633737781
504 oldal, kemény táblás / kartonált

Értékelésem:

{ 10 dolog, amit szerettem benne }

„– Amikor Nastyára nézel, milyen érzés fog el? (...)Boldogság, félelem, frusztráltság, sóvárgás, barátság, düh, szükség, kétségbeesés, szerelem, vágy?
– Igen.
– Mármint melyik igen?
– Mindegyik.”
1. Emlékezetes, gyönyörű és megható regény összetört életekről, szerelemről, megbocsátásról és reményről. Igen, kimondottan csendes folyású, belső monológokkal teli történet, és csöppet sem könnyed vagy vidám olvasmány, de keserédessége lenyűgöző és magával ragadó. Olyan kötet, amit könnybe lábadt szemmel, reszketeg mosollyal, de egy nagy, elégedett sóhajjal zártam be.
„Varázslat és csodák nélküli világban élek. Olyan helyen, ahol nincsenek se látnokok, se alakváltók, se angyalok, és nem sietnek a megmentésemre természetfölötti erejű fiúk. Olyan helyen, ahol az emberek meghalnak, a zene szertefoszlik, és az élet nehéz. Olyan erősen szegez a földhöz a valóság súlya, hogy néha már azt sem értem, miként vagyok képes megemelni a lábam, és előrelépni.”
2. Nastya különös és különleges lány, akinek bár nem tudtam minden döntésével teljesen azonosulni, de tagadhatatlanul megragadta a figyelmemet, ráadásul jót mulattam a szellemes, néhol csípősen szarkasztikus belső eszmefuttatásain. Tiszteltem benne az erőt, az akarást, az eltökéltséget. S az is megnyerte a tetszésemet, hogy a szerző jó ideig csak sejtette, hogy mi történt vele korábban.
„Szüksége van arra, hogy segíthessen, hogy megvédhessen. Hinnie kell, hogy jól vagy, mert akkor elhiheti, hogy ő is jól van.”
3. Josh egyszerűen imádni való. Csendes, magának való, de ugyanakkor megértő, gondoskodó és védelmező. És azok a gesztusok... az a szék, azok a penny-k... *sóhaj* Csodálatos jó lélek, még ha nem is hibátlan. (bizony, volt olyan pillanat, amikor nagyon haragudtam rá)
„Sosem vettem be a szoknyapecér imázsát, legalábbis nem gondoltam, hogy ebben merülne ki a személyisége. Viszont ő reklámozta így önmagát. Azt hittem, hogy ha megkeressük a szótárban az erkölcsi nulla – vagy egyszerűen csak a szexmániás – kifejezést, a definíció nem más lesz, mint maga Drew Leighton.”
4. Drew az a fajta nagyszájú nőcsábász, akire képtelenség haragudni. Szertelen hebrencs, ugyanakkor értelmes fiatalember, és nagyszerű barát egy személyben. Amikor pedig kiderült, hogy fülig szerelmes abba a lányba, akivel folyton csatároznak, nem bírtam letörölni  a vigyort a képemről.
„– Őt hogyhogy szívemnek szólítod, engem meg sose becézgetsz? – mímel nyafogást.
– Hogyne becézgetnélek? – kérdez vissza Mrs. Leighton, és megpaskolja a fia arcát, ahogy elmegy mellette . – A múlt héten életem tragédiájának szólítottalak.”
5. Voltaképp minden szereplő tetszett, mert éltek és valóságosnak tűntek. Ugyan senki nem az, akinek elsőre látszik, de pont ezen lassanként megmutatkozó összetettségük miatt éreztem őket hiteles karaktereknek.

„– Oda fogok menni hozzád – mondom, és nagyon lassan lépegetek felé, mintha egy öngyilkosságra készülőt akarnék ledumálni a tetőről. – Át foglak ölelni, és magamhoz foglak szorítani. – Várok, mielőtt megtenném az utolsó lépést. – És te hagyni fogod.
– Miért? – kérdezi, mintha ez volna a legőrültebb dolog, amit valaha halott, és a mai esténk után talán az is.
– Mert szükségem van rá.”
6. Nagyra értékelem, hogy ezúttal a szerelem nem nyújt minden problémára megoldást. A két megtört lélek, Nastya és John, gondjai nem tűnnek el varázsütésre csak azért, mert szerelembe esnek. Segítik egymás gyógyulását és támogatják a másikat, de nem képesek arra, hogy semmissé tegyék a bajaikat.
„... hozzászoktam ehhez a kapcsolathoz. Hozzászoktam a lányhoz. Hozzászoktam, hogy itt van. Hozzászoktam az otthonomban. Hozzászoktam, hogy az életem része. És ez rémisztő.”
7. S ha már a szerelemről esik szó: Külön ki kell emelnem, hogy nem meglátni és megszeretni féle lángolásról szólt a történet, hanem lassan kibontakozó, megnyugvást és biztonságot nyújtó, mély érzelmekről.
„Legjobb tudomásom szerint három dolog biztosan történt tegnap éjjel: egy, kis manók másztak fel a fejemre, és teljesen összegubancolták a hajamat; kettő, tuti nyitott szájjal aludtam, mert valami belemászott, aztán megdöglött ott; és három, egy örvény beszippantott valami rajzfilmes világba, ahol a fejemre pottyantottak egy üllőt.”
8. Imádtam a legváratlanabb pillanatokban felbukkanó irónia és humor mondatait. Volt, hogy az egyik pillanatban még a szívemet tépte ki a könyv, a másikban pedig képtelen voltam visszafojtani a nevetést.
„A garázsodban.”
9. A regény nélkül két semmit mondó apró szó csupán, de egy ilyen történet - s főként az után a korábbi beszélgetés - után, ezzel zárni... elakadt a szavam, mert letaglózott az érzelem.

„... amint ránézek, egy pillanatra azt gondolom, talán Isten mégsem utál engem annyira.”
10. Idézetek, idézetek, idézetek! Ha a papírkönyvet olvastam volna, minden bizonnyal két csomag színes post it lapocska díszítené a lapokat, ám így, hogy e-formátumban volt szerencsém először találkozni a regénnyel, négy oldalt körmöltem tele minibetűkkel, hogy feljegyezzem a kedvenc részeimet. Az olyanokat, mint ez is: 
„Az emberek folyton hangoztatják, hogy az igaz szeretet feltétel nélküli, pedig nem az. És még ha nincs is feltételekhez kötve, akkor sincs soha ingyen. Mindig kapcsolódik hozzá valami elvárás. Mindenki akar valamit a szeretetéért cserébe. Akik szeretnek minket, azt akarják, hogy legyünk boldogok... ”

{ Nyugalom tengere }

„A neve alapján régen azt hittem, hogy a Nyugalom tengere egy gyönyörű, békés hely. (...) De nem valóságos. A Nyugalom tengere még csak nem is tenger. Csak egy nagy, sötét árnyék a Holdon.”
A Nyugalom Tengere egyike Holdunk számos, mintegy 16%-át fedő, nagy, sötét, lávasíkságainak, amelyeket ősi vulkanikus kitörések alakítottak ki. Tenger elnevezésüket 1651-ben kapták, amikor Francesco Grimaldi és Giovanni Battista Riccioli csillagászok elkészítették Hold térképüket, és kevésbé erős visszatükröződésüket tévesen valódi víznek gondolták. Mára már tudjuk, hogy a sötétebb színt a kőzetek erős vas tartalma eredményezi. Érdemes tudni, hogy az Apollo 11 ezen a területen landolt 1969 július 20-án, és később itt tett két és fél órás holdsétát Neil Armstrong.

{ Könyv adatok }


Ki? Nastya Kashnikov (Emilia Ward) & Josh Bennett
Mikor? néhány hónap augusztussal kezdődően
Hol? Florida

Műfaj: new adult
Sorozat: önálló kötet
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, váltott nézőpont
Érzékiség: visszafogott felnőtt tartalom
Lezárás: boldog


06/11. - Angelika blogja
06/14. - Book Heaven
06/20. - Dreamworld
06/21. - Media Addict
06/22. - Roni Olvas
„Nagyon érdekelnek a nevek. Gyűjtöm őket, az eredetüket és a jelentésüket. Neveket gyűjteni könnyű: nem kerülnek semmibe, és nem foglalnak sok helyet. Szeretek neveket olvasgatni, és úgy tenni, mintha mindegyiknek jelentése volna.”
A főszereplő, Nastya hobbija a keresztnevek gyűjtése, így mi is ezt választottuk játék gyanánt. Kiválasztottunk 13 magyar eredetű keresztnevet és ezeket kell összegyűjteni a blogokon található leírások alapján. Minden blogon egy keresztnevet kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő rublikájába.
Játékszabályok:

  1. Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (Kötelező)
  2. Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (Kötelező)
  3. Írd be a helyes megfejtéseket! (Kötelező)
  4. Oszd meg a turnét! (Nem kötelező)
A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.
„Régi magyar személynév, jelentése: ajándék. Más jelentései még: pásztor, kóborló. A XIX. században újították fel, Vörösmarty Mihály és Arany János művei nyomán lett népszerű név.”
a Rafflecopter giveaway