Kevin Hearne: Üldöztetve


molygoodreads

Atticus O’Sullivan, a druidák utolsó képviselője, békésen éldegél Arizonában, és egy ezoterikus könyvesboltot vezet. Szabadidejében pedig alakot vált, hogy ír farkaskutyájával vadászatra induljon. Szomszédjai és vásárlói abban a hiszemben élnek, hogy ez a helyes, tetovált, ír srác egy nappal sem több huszonegynél – pedig éppen huszonegy évszázada él a földön. Azt már ne is említsük, hogy energiáját a földből nyeri, éles nyelve van, és egy még élesebb varázskardja: Fragarach, a Válaszadó.
Csak az a probléma, hogy egy fölöttébb dühös kelta isten is szemet vetett kardjára, és évszázadok óta üldözi. Ez a kitartó istenség Atticus nyomára lelt, és barátunknak minden erejére – továbbá egy csábító halálistennő segítségére, vámpír- és vérfarkas ügyvédeinek falkájára, egy szexi csapos lányra (akinek fejét egy hindi boszorkány bérelte ki), és egy adag régimódi, ír szerencsére – szüksége lesz, hogy szétrúgjon néhány kelta ülepet, és megszabadítsa magát a gonosztól…

Főszereplő: Atticus O'Sullivan
Tempe (Arizóna) - jelenkor

Sorozat: A Vas Druida krónikái 1.
Műfaj: Urban fantasy

 
Kiadó: Könyvmolyképző
Fordította: Acsai Roland
Megjelenés: 2013. szeptember 30.
ISBN: 9789633730492 / 9789633730508
288 oldal, puha kötésű / kemény táblás

Melyik három szóval jellemeznéd a regényt?
Nusejka: Vicces, izgalmas, druidás.
Angelika: Szarkasztikus, kreatív, letehetetlen.

Tetszik-e a borító?
Nusejka: Nekem nagyon, szépek a színei, jó a kép, nagyon örülök, hogy a kiadó az eredetinél maradt.
Angelika: Örülök, hogy megmaradt az eredeti borító, mert elképesztően jó munkát végeztek vele; a koncepció hangulatos, a modell pedig egyenesen telitalálat.

Milyennek találod a könyv stílusát, felépítését és sodrását?
Nusejka: A könyv stílusa, vagyis inkább az írásmód… nos, nekem egy kicsit gyermeteg volt helyenként. Kicsit olyan fanfic érzésem volt, amikor valaki rettenetesen menőre akarja megírni és ez érződik is rajta. De lehet, hogy inkább csak Atticus stílusa volt ilyen, amitől azt éreztem, hogy mindig felvágósan meg akarja mondani a tutit. Egyébként teljesen korrekt, kellemes kis fordulatokkal, de nincs túl bonyolítva, egy jó kis pihentető olvasmány lett belőle.
Angelika: Jóllehet a történet érdekesnek ígérkezett, kezdetben tartottam tőle, egy színtiszta urban fantasy vajon mennyire lesz számomra szórakoztató, hisz általában a romantikus szálat keresem az olvasmányaimban. Ám feleslegesen aggodalmaskodtam, mert imádtam úgy, ahogy volt. Annak ellenére, hogy a tényleges akciók mellett bőségesen akad olyan rész is, amelyben csupán Atticus mesél az olvasóknak, a könyv mindvégig lekötött és maga mellett tartott. A kissé cinikus hangvételt humorosnak, az elénk festett világot pedig roppant élvezetesnek találtam. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy Mr Hearne teljesen elcsavarta a fejemet.

Mit gondolsz a történet mitológia hátteréről és a lapokat benépesítő természetfeletti lényekről?
Nusejka: Imádtam. Nagyon szeretem a különböző istenségeket és a kevésbé ismert kultúrákat, vagy mitológiákat, főleg, ha egy könyvbe keverik őket. Meg az is tetszett, hogy az istenek tevékenyen részt vesznek az eseményekben is, nem csak elképzelt lények, akiket emlegetnek, hanem bizony ők is belepiszkolnak a dolgokba.
Angelika: Viszálykodó istenek, boszorkány kommuna, vámpír és vérfarkas ügyvédek, szellemek és démonok, no és a druida egy varázslattal teli világban… hogy is ne nyert volna meg magának teljesen.

Mi a véleményed a főszereplőről?
Nusejka: Engem egy kicsit idegesített a stílusa, de hozzászoktam a végére. Egy kicsit nagyképűnek tűnik nekem, de végül is van is neki mire. De azért tanulhatott volna már egy kis szerénységet ennyi idő alatt…
Angelika: Azt hiszem, valahol a harmadik fejezet környékén döntöttem úgy, hogy a több mint 2100 esztendős, ravasz és a szellemes visszavágások igazi tárházának bizonyuló Atticus O’Sullivan druida is olyan csodabogár személyiség, akivel, ha lelépne a könyvek lapjairól, borzasztóan szeretnék találkozni.

A főhős mellett volt-e olyan szereplő, aki mély benyomást tett rád?
Nusejka: Ó igen, imádtam Oberont a maga egyszerű világszemléletével, és hogy ennek ellenére voltak nagyon jó meglátásai. Akit még nagyon csípek, az az öreg szomszéd néni, és külön tetszett, ahogy a szövegét lefordították, elismerésem a fordítónak :)
Angelika: Nem is kérdéses, Oberon, az ír farkaskutya, jött és hódított. Nem tudnám eldönteni, mit tartottam cukibbnak, amikor a kutyák Dzsingisz kánja óhajtott lenni, vagy amikor az Ózból idézett. 

Volt-e kedvenc jeleneted a regényben, és ha igen, melyik?
Nusejka: Amikor a nénike megbeszéli a vérfarkas témát Atticussal. Annyira aranyos és vicces a néni és olyan könnyen veszi a dolgot :D
Angelika: Atticus és Oberon telepatikus beszélgetéseit élveztem a leginkább. 

Kedvenc idézeted?
Nusejka: 
„Fájintos legény vagy te, Atticus! Lenyírod a füvet és kinyírod az errefelé ólálkodó briteket.”
Angelika: Önmagamhoz hűen számos idézetet kijegyzeteltem, ezek közül csak egyet kiválasztani lehetetlenség, a hármas befutóra szűkítés sem ment könnyedén:
„A becsületesség a leggyorsabb út a halálba.”
„Az ember hogyan imádkozzon az istenhez türelemért, ha épp egy isten miatt van szüksége a türelemre?”
„Az a helyzet (…) hogy az univerzum éppen olyan nagy, amekkorát a maga lelke képes befogadni. Némely ember gyufás skatulyányi világban él, más emberek a végtelen lehetőségekében.” 
Volt-e olyan, ami nem nyerte el a tetszésedet?
Nusejka: Mint már feljebb említettem, a stílussal voltak problémáim eleinte, de viszonylag hamar hozzászoktam.
Angelika: Ha ki szeretném borítani a kemény vonalas fantasy rajongókat, akkor azt mondanám, hogy nem bántam volna, ha az író egy incurka-pincuka románcot is csempészet volna a könyvbe. De nem gonoszkodok, hanem bevallom, hogy pompásan kereknek éreztem a regényt. 

Kinek ajánlanád a könyvet?
Nusejka: Azoknak, akiket érdekel egy kicsit ez az északi mondavilág, és akik könnyed kikapcsolódásra, de mégsem gyerekkönyvre vágynak.
Angelika: A könnyed műfajokra fogékony, a természetfelettit érdekesnek találó olvasónak.

Várod-e a sorozat további részeit, s ha igen, milyen fordulatban reménykedsz?
Nusejka: Nagyon várom, mert bízom benne, hogy a továbbiakban sikerül jobban megkedvelnem Atticust. Remélem, hogy még többet tudhatunk meg az istenekről és mindenféle különleges lénnyel ismerkedhetünk meg.
Angelika: Polcomon a helye a teljes sorozatnak, és nem tiltakoznék, ha a folytatások szép ütemben érkeznének. Granuaile további szerepére felettébb kíváncsi vagyok.

Nusejka értékelése:
Angelika értékelése:
Nem túl bonyolult, kellemes kikapcsolódást ígérő könyv, amelyből nem csöpög a nyál.
Rendkívül ígéretes sorozat indító, jólesően mulattató kikapcsolódás.
Két apró érdekesség:
  • Mivel az ír mitológia szerencseszáma a kilenc, a sorozat ennyi kötetes lesz. Persze a novellákat leszámítva.
  • A könyv helyszíneit megnézhetjük egy google térkép segítségével.


A Könyvmolyképző Kiadónál 2013. szeptember 30-án jelenik meg Kevin Hearne: Hounded - Üldöztetve című regénye. A Blogturné Klub, idehaza még szokatlan módon - blogturné keretében mutatja be a könyvet; nyolc különböző blogon olvasható egy-egy beszámoló a könyvről, minden esetben egy kis extrával fűszerezve azt, valamint az olvasókat nyereményjáték is várja. A résztvevő blogok linkjei minden poszt végén megtalálhatóak.


A régi időkben egyes, kelta nyelveket beszélő népek a rovásíráshoz hasonló abc-t használtak: ez volt az ogham, melyet eredetileg feltehetőleg fába véstek.
Az ír mitológia szerint az írást Oghma, az ékesszólás istene találta fel; az ő nevéből származik az Ogham szó. A legenda úgy tartja, hogy Oghma egy nyírfaágba vésett üzenetet küldött Lughnak, az istenek ezermesterének, hogy az menekítse el a veszély elől Oghma feleségét.
A ti feladatotok, hogy a nyolc állomáson található képrejtvényeket megfejtsétek. Minden állomáson találtok egy képrejtvényt, melyre ogham írásmóddal egy, a könyvhöz, illetve annak témájához szorosan kapcsolódó szót karcoltunk. A ti feladatotok, hogy megfejtsétek ezeket a szavakat, és helyesen kitöltsétek a rafflecopter dobozt! De azért nem voltunk teljesen kegyetlenek, minden szóhoz valamilyen segítséget kaptok: Keressétek a bejegyzésekben kiemelt betűket, amik a keresett szót alkotják, ám hogy ne legyen túl könnyű, a betűket nem sorrendben adjuk meg. Illetve minden kép tartalmaz egy újabb segítséget, ami körül írja, hogy mi is lehet a keresett szó. Emellett persze még azt a csodálatos találmányt - az internetet is segítségül hívhatjátok.
Minden megfejtéssel plusz egyszer kerül a nevetek a kalapba, így érdemes megoldani az összeset, hogy minél nagyobb esélyetek legyen a könyv megnyerésére! A játék szeptember 23-án kezdődik és október 1-én éjfélkor ér véget.

a Rafflecopter giveaway
További állomások:

09/23. Függővég
09/24. Szilvamag olvas
09/25. Deszy könyvajánlója
09/26. Roni olvas
09/27. Kelly & Lupi olvas
09/28. Nem harap a...
09/30. Dreamworld