Interjú Nalini Singh írónővel

A új-zélandi Nalini Singh könyveit már idehaza is jól ismerhetjük. Igaz, Egy világ, két faj sorozatával még nem sikerült beérnünk az angol nyelvű megjelenéseket, így az USA-ban június 4-én megjelenő Heart of Obsidian számunkra még kicsit odébb van. Ám akiket hozzám hasonlóan beszippantott a szerzőnő képzelete és stílusa, azok minden bizonnyal szívesen csemegézgetnek a hírekből. S azokból mostanában bővében kijut:

I. Borító és fülszöveg
Sokan várták, hogy napvilágra kerüljenek, én is. Ám a március 6-a leleplezés bizony nem adott választ a minket izgalomban tartó találgatások egyikére sem. Mindössze pár titokzatos sort kaptunk:
Egy veszélyes, illékony lázadó, akinek kezéhez vér tapad. 
Egy nő, akinek puszta létezését is eltörölték.
S szerelemük története, amely oly sötét, hogy a világot is darabjaira szaggathatja.
De ezt a halálos árat meg kell  fizetni.
Mert felvirradt a leszámolás napja.
II. Részletek, két fejezetnyi kóstoló
„What have you done?”
„Too much that can never be undone.”
Az írónő facebookján és blogján, ahogyan az már megszokottá vált, itt-ott feltünedezett pár sornyi kis szösszenet, de semmi olyan, ami sokat elárult volna a könyvről, sőt, egyáltalán a titokzatos Szellemről. Majd május 20-án Nalini két fejezetnyi ízelítőt adott közre ebben a bejegyzésben.

III. Interjú(k)
Természetesen több is született az elmúlt napokban, és minden bizonnyal fog is még jó néhány. Mi ezúttal a nagyszerű Fiction Vixen által készített rövid kérdez-felelek fordítását olvashatjuk, kedves vendég- bloggerinámnak, Nusejkának köszönhetően.
FV: Szörnyen izgatott vagyok emiatt az interjú miatt. Köszönöm szépen a beszélgetést. Ha olyan kérdést tennénk fel, ami túlságosan rávezető, csak hagyd figyelmen kívül. Mi sem szeretnénk elspoilerezni semmit.
Nalini: Köszi, hogy itt lehetek!

FV: Tudom, hogy ez egy korábbi könyv, de muszáj megkérdeznem… van rá valami esély, hogy Adria és Riaz valaha is párosodik?
Nalini: Ahogy Dalton rámutat Riaznak a könyvben, ennek a kapcsolatnak nincs az útja előre kikövezve – ez Adria és Riaz utazása, és nekünk velük kell tartanunk, hogy meglássuk, hová viszi őket.

FV: Van kedvenc karaktered? Valaki, aki minden alkalommal hívogat, ahányszor rápillantasz a könyvére? Az enyém régebben Judd volt, de aztán meghallgattam a sorozatot hangoskönyvben és most már azt hiszem inkább Riley.
Nalini: Igazán nincs – számomra minden karakternek különböző személyisége van (ahogy, remélem az olvasók számára is) és ezért különböző dolgokat szeretek mindegyikükben. Drew humora, Sienna konoksága és a családja iránt érzett szeretete, Jules és Rome pajkos természete, Copper nyers gyengédsége, Tammy nemes szíve… és tudnám még folytatni. Még a gonosz karaktereket is élvezem, hiszen sötétség nélkül hogyan látnánk meg a fényt?

FV: Melyik karaktert vagy párt volt a legnehezebb megírni?
Nalini: A válaszom nagyon hasonló az előzőhöz – minden karakternek megvannak a maga egyedi kihívásai.
Például Judd kemény diónak bizonyult. Annyira az a magas, sötét és csöndes típus! Végül ráhagytam Brennára a dolgot. Vele legalább szóba áll.
Amara karakterét bajos volt megírni, mert ő maga is bajos. Egyszerűen nem alkalmazkodik a hétköznapi viselkedési szabályokhoz, teljesen összeegyeztethetetlen az ő gondolkodásmódjával. Ahhoz, hogy őt megírjam, a helyébe kellett képzelnem magam, úgy gondolkodni, ahogy ő. És Amara nem úgy gondolkodik ahogy te vagy én.
A Szellem karakterét természetesen egy kihívás volt megírni, mert hűnek kellett maradnom a személyiségéhez anélkül, hogy elárulnám (ki ő), még mielőtt itt lenne az ideje. Remélhetőleg, ha a Szellem valódi kiléte is kiderül, az emberek visszamennek a sorozat elejére, újra elolvassák a könyveket és hamarabb észreveszik a finomabb jeleket.

FV: Milyen közel vagy ennek a történetívnek a végéhez? Mennyi könyvben gondolkodsz még a Heart of Obsidian után?
Nalini: Nagyon közel. Azt mondanám, hogy még 2-3 könyv. A szám bizonytalanságának az oka, hogy nem vagyok biztos benne, hogy az összes szálat össze lehet hozni még két könyvben – és nem is fogom megtudni, amíg le nem ülök írni. Néhány ember még azt is gondolhatja, hogy a 13. kötet 2014-ben befejezi ezt az ívet, de én azt hiszem, hogy legalább még egy kötetre szükség van, hogy minden darabka együtt legyen.
Ugyanakkor a Heart of Obsidian eseményei és a következő kötet bővíti a történetmesélés lehetőségeit a világon belül, szóval azoknak, akik szeretnék folytatni a sorozat olvasását azután, amit én elképzeltem ennek a történetívnek a végeként, még mindig lesznek lenyűgöző új dolgok, amiket felfedezhetünk. Ez nem egy állandósult világ, hanem folyamatosan változik és növekszik.

FV: Nehéz volt a Heart of Obsidian hősének/hősnőjének a személyét titokban tartani? Mennyire fog egyértelműnek látszani a célzás a borítón, amikor megtudjuk a nevüket?
Nalini: Mire ez az interjú élesben kimegy, tudni fogjátok a hős nevét! Nem fogom itt megemlíteni, mivel néhányan próbálnak spoiler-mentesek maradni, de ott a beleolvasó a blogomon azoknak, akik el akarják olvasni.
Nehéz volt titokban tartani, igazán NEHÉZ! Állandóan kettejükről akarok beszélni! A borítón lévő utalással kapcsolatban, nekem egyértelműnek tűnt, de én annyira jól ismerem a világot és a karaktert, hogy én vagyok a legrosszabb személy, akitől ezt megkérdezhetted. De láttam ahogy mások Twitteren stb. találgatnak, szóval nem teljesen kiszámíthatatlan.

FV: Szóóóval…Aden és Vasic? Feleségül mehetek hozzájuk? Egyszerre mindkettőjükhöz? Te írod az abszolút legjobb hősöket. Mi a titkod?
Nalini: Mindig is úgy gondoltam, hogy egy hősnek hősiesnek kellene lennie a hősnővel szemben. Mindegy, hogy milyen más emberek közelében, milyen rossz vagy sötét, olyan valakinek kell lennie, akiben a hősnő megbízhat és akire számíthat, hogy ott lesz, olyan valakinek, aki szándékosan soha nem bántaná.
Nem mondom, hogy a hőseim néha nem tesznek dolgokat, amik frusztrálják és feldühítik a hősnőket – mert valljuk be, mégis csak férfiak! De mindezek mellett a hős még mindig a hősnő sziklája (amire támaszkodhat).
Szeretem az alfa hősöket és ez az, amit leírok. Erős, intelligens, magabiztos férfiak, akik páratlanul dögösek. ;)
IV. Twitter chat
Méghozzá nem is akármilyen. Tegnap a Szellem egy órára átvette az uralmat megalkotója twitter fiókja felett. Angolul olvasók itt megtekinthetik a teljes tartalmat. Magyar nyelvű összefoglalót pedig a Könyvek háborúja blogon olvashatunk.