Julia Quinn - On the Way to the Wedding - Esküvő lesz




Fülszöveg:
Gregory Bridgerton ismerősei közt egyedüliként hisz az igaz szerelemben. Meg van győződve arról, hogy ha megtalálja álmai asszonyát, azonnal tudni fogja, ő az igazi. Pontosan ez történt.
Csakhogy... Nem ő volt az igazi. Sőt, a megtalálni vélt igazi, Miss Hermione Watson más férfiba szerelmes. Legjobb barátnője, a talpraesett Lady Lucinda Abernathy azonban mindenképpen meg akarja menteni Hermionét egy katasztrofális frigytől, ezért segítséget ajánl Gregorynak, hogy elnyerje Hermione szívét. Ám Lucy a nagy segítség közepette szerelmes lesz. Gregoryba! Csakhogy...
Lucy jegyben jár. Nagybátyja nem hajlandó engedélyezni a jegyesség felbontását, azok után sem, hogy Gregory észhez tér és rájön, Lucy, az okos, bájos mosolyú Lucy dobogtatja meg a szívét. És most, útban az esküvőre Gregorynak mindent kockára kell tennie azért, hogy amikor a hitvesi csókra sor kerül, csak ő álljon az oltárnál Lucinda mellett...
Julia Quinn általában gyors olvasásra sarkalló, bájos, könnyed, szórakoztató történetekkel kényezteti az olvasóit, amelyekben rendszerint a főszereplők első látásra heves szerelemre lobbannak. De mi a helyzet, ha láthatólag senki nem abba habarodik bele, akibe kellene neki? Nos, akkor az Esküvő lesz kötet akadt a kezünkbe.
Gregory Bridgerton megpillantva Hermione Watson lélegzetelállítóan gyönyörűséges nyakszirtjét tudja, végre megtalálta a nagy Ő-t. Sajnálatosan a kecses nyak részt leszámítva sok más úriember is így gondol a hölgyre, akinek a szíve viszont csak és kizárólag Mr. Edmondsért dobog, amely tényt fölöttébb furcsállja nevezett hölgy legjobb barátnője, Lucinda Abernathy. Az a Lucinda Abernathy, aki bár szinte Lord Haselby jegyese, most mégis egyre nagyobb vonzalmat érez Gregory iránt. Lord Haselby pedig... no de az kit érdekel?!
S miközben sajgó lelkét némaságra intve a hűséges legjobb barátnő igyekszik segíteni a szerelemtől megittasult ifjúnak elnyerni választottja figyelmét, betoppan a képbe egy régóta vágyakozó báty is, aki egy melegházi esti séta alkalmával alaposan átrendez mindent, hogy ha nem is szokványos, de legalább már jobb irányba tartó mederben folyjanak tovább az események. Gregory végre ráébred, hogy különbség van a szem és a szív szerelme között, Lucy végre reménykedhet egy igazi, őszinte érzelmeken alapuló házasságban... egy ideig, mert aztán közbeszól a gyámkodó nagybácsi titokban kötött, sötét múltat rejtegető egyezsége. Úgy tűnik, minden balul sül el. A menyasszony hintója elindul a templom felé, ahol nem főhősünk várja az oltárnál.

Meg kell mondanom, a korábbi kötetek alapján mást vártam ettől a regénytől, vagy legalább is az első felében végig ezt gondoltam. Úgy éreztem, túl sokat foglalkozunk Hermione-val, túl sok idő telik el úgy, hogy hőseink nem a boldog végkifejlet felé haladnak, hanem csatangolnak össze vissza. Annál is inkább nehezményeztem ezt, mert többnyire azokat a jeleneteket élveztem, amikor Gregory és Lucy volt a színen, és társalgásukat áthatotta a játékos csipkelődés.

"– Mondtam már, hogy kiállhatatlan, ugye?
– Ma csak egyszer, de korábban többször is volt szíves kifejezni véleményét e tárgyban."
És igen, a Bridgerton család jeleneteit is, hiszen hozták a formájukat. Most is képtelenség lett volna nem szeretni őket, akár a mintaanya Violetről, akár a kotnyeles Hyacinth-ről, akár a kezdetekben nagyobb szerepet kapó Kate-ről legyen szó. Imádni való família nem vitás.
"– Szent ég! – Kate elég meglepettnek tűnt ettől a pletykamorzsától; annyira, hogy Gregory ránézett. Sógornője szeme tágra nyílt, szikrázott.
– Próbáld összeszedni magadat!
– De hiszen ez a legizgalmasabb hír, amit ebben a szezonban hallottam!
Gregory egyenesen a szemébe nézett.
– Muszáj találnod magadnak valami hobbit."
Ám én eleinte csak arra tudtam gondolni, hogy hogyan kerülhetett ki ilyen tökfilkó, mint Gregory, ebből az alomból. Hogy lehet egy férfi ilyen vaksi? Hogy lehet ennyire belepistulva egy nyakba, egy vajszőke hajzuhatagba, amikor egy átlagos szőke buksi alatt sokkal szórakoztatóbb leányzó lapul, akivel nem kell erőltetni a társalgást, mert az csak jön játszi könnyedséggel, magától.
Csöppet kései, és kissé furcsa volt nagy felismerése ahhoz, hogy minden nehézség nélkül feledni tudjam az első 200 oldalt, de a második felét már kimondottan élveztem a könyvnek. Igaz, szörnyen bosszantott egynémely fordulat, nem egyszer morrantam fel, hogy 'na ne már', de a korábbi részek utáni sóhajtozás eltűnt a süllyesztőben, és lázasan lapoztam, hogy megtudjam, most akkor lesz-e esküvő, vagy nem, ki lesz a vőlegény, ki nem, mert Ms. Quinn tett róla, hogy egyetlen dologban lehessek biztos, hogy ezúttal végre Lucy lesz az ara. Talán sokan nehezményezik, ahogyan a történet alakult, jómagam is dühös, hitetlenkedő felszisszenéssel éltem meg a vége felé egy pár jelenetet, de összességében mire elérkeztem az utószóhoz megszerettem ezt a részt is.
A szerzőnő ragyogó tehetséggel zúzta porrá azt a sztereotípiát, miszerint nála minden oly egyszerű és minden oly nyilvánvaló. Ne hagyja senki, hogy a könyv eleje elvegye a kedvét! Ez is egy magával ragadó Bridgerton szerelem története, csak épp tudjuk, náluk mind kicsit más... és itt némileg több lett a leküzdendő akadályokból. :)

A könyvért a GABO KIADÓnak tartozom köszönettel.

2011/71.
Historical/15.


Kiadó:
Gabo

Megjelent:
2011.

Formátum:
puhatáblás, 424 oldal

Sorozat:
Bridgerton család 8. kötet


Egyéb:
A regény 2007-ben elnyerte a történelmi románc kategória RITA díját.
Aki szereti a kérdőíveket, az megtudhatja Which Julia Quinn Heroine Are You?