Sherrilyn Kenyon - Born of Night

Fülszöveg: Nykyrian Quikiadest harcosnak nevelték. A legjobb kiképzés, a legkeményebb osztag. Miután megunta, hogy mások hataloméhségének eszköze legyen, hátat fordított a League sorainak. Azóta vadásznak rá, s bár sokan megpróbálták, senki nem volt képes végezni vele. Legújabb megbízatása, hogy megóvja Kiara Zamir életét, amelyet apja politikai ellenfelei fenyegetnek. Régi és új ellenségek törnek életükre. S miközben mindennel megküzdenek, egymással szemben védtelenek...
Google Preview
Aki csak ismer, tudhatja, mennyire elvarázsolt Sherrilyn Kenyon stílusa, mennyire szeretem az írónőre oly nagyon jellemző cinikus humort, mennyire imádom sokat szenvedett, az átlagostól oly sokszor eltérő főhőseit. Mégis, hezitáltam megismerni ezt a sorozatot. Mert a fantasy az egy dolog, de a sci-fi valahogy nem az én világomnak tűnt. Sosem voltam nagy Star Wars vagy Star Trek rajongó, de gondoltam, adjunk egy esélyt ennek a futurisztikus környezetbe helyezett románcnak, ha másért nem is, a szerző neve miatt.
Jelentem, teljes egészében megérte. :) Aki szereti a Sötét Vadászok széria alapvetően magányos, de társaikhoz halálukig hű igazságosztóit, vagy épp Sin MacAllister karakterét (A kitaszított), az szerintem könnyedén meg fogja kedvelni Nykyriant és kis csapatát is. A történet talán nem a legcsavarosabb, de a jól kitalált fő- és mellékszereplők, a néhol imádni valóan gunyoros párbeszédek, az háttéreseményekről elhintett információ morzsák elkaptak, és garantálják, hogy a folytatásra is kíváncsi leszek.
Azt hiszem szerencsém volt, hogy én akkor ismerhettem meg ezt a világot, amikor végre elfoglalhatta méltó helyét a Kenyonizmus univerzumában. Anno ez a kötet volt az első, melyet sikerült eladnia az írónőnek, ám a kéziratnak igen hányatott sorsa volt, a szerkesztő nem bánt vele kesztyűs kézzel, s rengeteg jelenetet íratott át, húzott ki. Majd az akkoriban megszületett két folytatás más kiadónál jelent meg, így bár szervesen összefonódnak - az első két rész párhuzamosan játszódik - Sherrilyn kénytelen volt neveket megváltoztatni, és egyéb könyverőszakolós dolgokat végrehajtani. Ám a MacMillannak hála 2009-ben megjelenhetett az akkor még trilógiának tűnő sorozat vágatlanul, teljesen összecsiszolva. Sőt, azóta bővült a sor egy novellával, egy regénnyel, és még nincs vége. 2012 tavaszára újabb kötetet ígérnek.
De vissza ehhez a könyvhöz!
Az első fejezetekben kicsit szoknom kellett az ilyen olyan planétákat, fajokat, futurisztikus kütyüket, de aztán belerázódtam. Ahogyan már említettem, a cselekmény nem hozott igazán megdöbbentő fordulatokat, amolyan szépen felépített tipikus testőr sztori. Igaz, akadt egy pillanat, amikor a levegő bennem rekedt az ijedségtől, mert a frász majd elkapott, hogy ugye nem vesztünk el egy főszereplőt a regény kétharmadánál, mert mégis ki látott már ilyet... de szerencsére ez egy happy endes történet.
"And he was born of night. His mother was the darkness, her cold embrace was all he had a right to crave. Just as the sun destroyed the night, he was sure she would destroy him, provided their enemies didn’t kill her first."
Az, hogy minden kiszámíthatóság ellenére ennyire odavagyok, az érzelmi húroknak köszönhető. Kenyon úgy tudja csűrni a szívemet, mint kevesek. Neki gondolkodás nélkül képes vagyok elhinni, hogy a legnagyobb szenvedések romjain is csodálatos, mindent beragyogó, minden akadályt legyőző szerelem születhet. S igen, most is megtette. Nykyrian nálam felkerült a top három SK főhősök dobogójára Acheron és Sin mellé. Tragikus múlt? Pipa. Jól képzett, sőt született tehetség? Pipa. Szinte minden veszélyből képes kivágni magát? Pipa. Veszélyes, mégis vonzó? Pipa. Rossz fiús külső mögött érző szív? Pipa. Úgy tűnik, nálam működik ez a recept. Mert a pöttöm balerina Kiarával együtt én is belehabarodtam a sokat szenvedett, oly soká szeretet nélküli életre ítélt harcosba. Az, ahogyan kettejük kapcsolata óvatosan bontakozik, majd virágba szökken, volt az, ami egyre csak lapoztatott velem.
Szívszorító, mégis szívet melengető romantikus mese a csillagok között.
A következő részben pedig egy újabb, a múlt sötét árnyai elől menekülni nem tudó 'rosszfiú', Syn kalandja fog megelevenedni. Várós. Hogy is ne lenne, amikor ilyeneket mond magáról :)
"I don't lie. I merely tell the truth creatively."


2011/38.
Várólista/06.