Christina Lauren: Nem mézes hetek


Két esküdt ellenség Hawaiin...
Olive Torres már megszokta, hogy ő az ikerpár peches fele. Mintha átok sújtaná: olyan balszerencsés, hogy az szinte már komikus. Bezzeg az ikertestvére, Ami mindent bezsákol. Ami igazi bajnok… még a lakodalma is szinte ingyen van a különböző akcióknak és nyereményeknek köszönhetően. Olive-ot csak egy dolog zavarja a pechszériájánál is jobban: Ami esküvőjén az egész napot a vőféllyel kell együtt töltenie, aki nem más, mint Olive ősellensége, Ethan Thomas.
Olive megacélozza magát a pokoli nap előtt, elhatározza, bátor képet vág hozzá, és az egészet átvészeli. De a komplett násznép ételmérgezést kap, Olive és Ethan kivételével, így aztán átmenetileg muszáj nekik fegyverszünetet kötniük, hogy Hawaiira utazhassanak. Végül is tíz felhőtlen nap megéri, hogy az ember belebújjon a friss házasok bőrébe, nem igaz?
De furcsa módon Olive mintha nem is bánná, hogy bele kell helyezkednie a szerepbe. Mintha minél inkább tettetné, hogy ő a legszerencsésebb nő a világon, annál inkább úgy érezné, hogy tényleg ez az igazság.

Christina Laurenről nekem rögtön az egyveleg szó ugrik be. Először is, e művész alteregó mögött két barátnő, Christina Hobbs és Lauren Billings áll. Az általuk megálmodott történetek között erotikába hajló romantikusokat, ya köteteket és chick-lit sztorikat egyaránt megtalálhatunk, némelyeket ők maguk adták ki, ám sok címük hagyományos módon, kiadó gondozásában jelent meg. Idehaza elérhető könyveik mögött ugyancsak több kiadó áll; a legfrissebb regény a 21. Század égisze alatt került a boltokba nemrégiben. Ám nálam a kevertség érzetért leginkább az a felelős, hogy írásaik bizonyos elemeit imádom, míg mások inkább visszás érzést váltanak ki belőlem. Épp ezért rendkívül kíváncsi voltam, vajon a 2019-ben a goodreads legjobb romantikus regényei közé került The Unhoneymooners esetén merre billen majd a mérleg.
„Soha az életben nem hagynám, hogy bárkinek a véleménye befolyásoljon…”
Nos, a szemet gyönyörködtető borítójú, magyar fordításban Nem mézes hetek címet viselő darab csak tovább mélyítette bennem a vegyesség feelinget.
Az alapötlet megvett magának, hiszen nagy kedvenceim az ellenségekből szerelmesek típusú sztorik, és élek-halok a csak egyetlen hálószoba van, ezért kénytelenek vagyunk valahogyan elviselni egymást szituációkért. Ugyancsak kedvemre való volt, hogy gömbölydedebb idomú harmincas nő áll a középpontban, ráadásul olyan, aki vonzza a bajt, sőt, egyenesen egy merő pechszéria az élete. Lévén jómagam szintén azok táborát gyarapítom, akik már-már meglepődnek, ha valami első nekifutásra sikerül, igen csak tudtam azonosulni a hősnő picit pesszimistába hajló realizmusával. Ezek mellett igazán értékeltem a gördülékeny, humorral fűszerezett stílust, hiszen szinte észrevétlenül peregtek a lapok. Sőt, részemről jár egy pirospont egy, talán apróságnak tűnő dolog miatt is: nevezetesen, nekem nagyon tetszett, hogy a telefonos üzeneteket más-más árnyalatú, kis szövegbuborékoként jelenítették meg. Azt mondanám, igényesen tálalt, élvezhető, könnyed kikapcsolódást kap, aki kézbe veszi ezt a könyvet.
Mégis, számomra mindössze egy langymeleg élményt tudott nyújtani. Nem tagadom, a legnagyobb problémát számomra az jelentette, hogy míg romcom történetre készültem, addig chick-litet kaptam. Ezért aztán az én ízlésemhez képest a románc rész messze nem volt elég erőteljes, hogy a szexjelenetek elnagyoltságáról illetve kurta-furcsa elkendőzéséről már ne is szóljak. A másik számomra negatívumot jelentő dolog az elbeszélés módja. Egyszerűen nem bizonyult elegendőnek, hogy mindent kizárólag Olive elbeszélésében ismerhettem meg. Egyrészt szörnyen hiányoltam Ethan gondolatait, másrészt így egyes mozzanatok - például a nagy ellenségeskedést kiváltó félreértés - csöppet túlzó, gyerekes színezetet kapott, ráadásul a vonzalom éledezése sem tudott olyan hangsúlyt kapni, ami engem levett volna a lábamról.
Egy apróság akad még, amit szeretnék megemlíteni, habár ez kimondottan szép anyanyelvünk okozta komplikáció: A hősnő igen gyakran színen lévő ikertestvérét Aminek hívják. Na mármost el nem tudom mondani, hányszor olvastam ’Émi’ helyett ’ami’nek, ami persze mindannyiszor megakasztott, hisz úgy nem feltétlen volt értelme a mondatnak. Az én véleményem szerint talán jobb lett volna azt a szó végi i-t y-ra cserélni.

Könyvinfók:


Christina Lauren

moly
goodreads

Kiadó: 21. Század Kiadó

Fordító: Lévai Márta
ISBN: 9789635681853
352 oldal

Műfaj: chic-lit
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, Olive nézőpontú

Ki? Olive Torres (32) & Ethan Thomas (34)
Hol? Mineapolis, Maui, St Paul
Mikor? január - február
Érzékiség? langyos
Szerelmi háromszög? nem
Lezárás? boldog
Önállóan olvasható? igen

03.05. - Angelika blogja
03.07. - Sorok között
03.09. - Olvasónapló
03.11. - Kelly & Lupi olvas
03.13. - Fanni’s Library

Nyereményjáték:

Minden állomáson egy-egy betű halmot találtok. A betűket helyes sorrendbe rendezve Christina Lauren egy-egy, magyarul megjelent regényének címe olvasható össze. A feladat: az adott könyvcím beírása a rafflecopter megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
ÁÉGyJKNyOÖÖRSTŰ