Susman · Dillon · Cairns: Mindörökké ​Jóbarátok


Hat fiatal New Yorkban: lakótársak, haverok – a recept azonnal klasszikussá vált és tucatszámra készítették a hasonló szituációs komédiákat, még jóval a Jóbarátok hőskora után is.
Szerelmek, szakítások és feledhetetlen heccek – a többi program közelébe se ért ennek az ikonikus sikernek, amelyből szállóigék sokasága híresült el. Igazi kulturális cunami volt ez, amely kapásból gigasztárrá tette az összes szereplőt.
A nézők tíz évadon keresztül lebilincselve figyelték, hogyan éli meg Monica, Rachel, Phoebe, Ross, Chandler és Joey húszas és harmincas éveit, hogyan barátkoznak, hogyan szembesülnek saját ambícióikkal, és persze azt, hogy mekkora adag szarkazmussal vesznek körül minden egyes történést.
A Mindörökké Jóbarátok dokumentálja a díjak sokaságával – négy Emmy, tizenegy People's Choice, és a legjobb alakításért járó Golden Globe Jennifer Anistonnak – kitüntetett műsor forgatását és egyes epizódjait.
Flashbackszerű nosztalgia és bennfentes információk: a rajongók mindent megtudhatnak arról, hogyan született meg minden idők legizgalmasabb tévéműsora Monica és Rachel lakásában és a Central Perkben.

moly goodreads webshop


Lévén a mára klasszikussá vált szituációs komédia hatalmas rajongója vagyok, nem meglepő módon mihelyt szembe találkoztam a 21. Század Kiadó Mindörökké Jóbarátok című kiadványával az agyamban el kezdett villogni a ’nekem ez kell’ jelzés.
„Olyanok, mint mi, a barátaink…”
Ugyanakkor a kötet ára fékező tényezőként állt a beszerzés útjában, holott igényesen fordított, gondosan szerkesztett és igazán gyönyörű kivitelezésű, súlyos kis könyvről van szó, ami nem csupán védőborítóba csomagolt, keménytáblás és fűzött darab, de majd’ 260 fényes papírra nyomtatott oldala eszméletlen mennyiségű színes fotót és számtalan, jól összeszedett érdekességet tartalmaz. Persze az áron túllépve még mindig ott volt a kérdés, hogy a dvd-k, a trivia játék, a Tíz év története... és a Jóbarátok generáció mellé vajon mekkora szükségem lehet egy újabb Friends albumra. S igaz, hogy interjúk és kulisszatitkok frontján nehéz már nekem újat mutatni, mégis annyira jó érzés volt lapozgatni ezt a darabot.
Tetszett az előzményekről, a sorozat és karaktereinek születéséről beszámoló „A sorozatról” és a Jóbarátok: Újra együtt különkiadás előszavának is beillő „A befejezés után” fejezetek tartalmassága. Az epizód kalauz rész pedig, wow, egyszerűen szuper. Nagyon jó volt olvasni az ikonikus idézeteket, jókat kuncogtam az olyan kiegészítőkön, mint Joey Tribbianni önéletrajza vagy a „Szerelemdiagram”, de egyértelműen a „Kommentár” szekció volt a kedvencem. Egyetlen panaszom, hogy a tíz évad 236 részéből csupán a 100 legnépszerűbb epizód 1-2 oldalas, néhol picit felületesebb, máshol viszont egészen alapos és részletes leírása kaphatott helyet a könyvben, ezzel kicsit agyoncsapva a remélt enciklopédikus hatást. Ami viszont szerintem külön pirospontot érdemel a 190-191 oldalon helyet kapó „Vendégművész mutató” összeállítás, ami már csak akkor lehetett volna tökéletesebb, ha epizódokat is társítottak volna a nevekhez. Ugyancsak jó pontot érdemeltek nálam olyan apróságok, mint hogy a védőborító alatt a sorozat ikonikus mondataival teleírt keményborító rejtőzik, a mulatságos kvízek, vagy hogy minden évad kapott egy cuki, rá jellemző kis ikont (pl a 3. évad – A csibe és a kacsa) vagy épp, hogy listázták valamennyi évad összes epizódjának magyar címét, és figyeltek a magyar szinkron miatti eltérések magyarázatára is.
„Mindegy, kik vagyunk, mennyire elkeseredtünk, vagy hányadszor nézzük újra az egyes epizódokat. A Jóbarátok mindig ott van, ha kell.”
Bár nem hibátlan kalauz, mégis, olyan élmény fellapozni, hogy szerintem minden rajongó polcán helyet érdemel a 25. jubileumi évfordulóra készült Minörökké Jóbarátok. Gyanítom, a hamarosan érkező Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv kapcsán is hasonlóan fogok érezni, mert elfogult vagyok, és még csak nem is bánom…

Figyelmezetetés: A kötet nehezen leküzdhető sorozat újra nézési vágyat generál!

09.26. - Angelika blogja
09.28. - Dreamworld
09.30. - Sorok között
10.02. - Readinspo
10.04. - Hagyjatok, olvasok

Nyereményjáték:

Mostani játékunk könnyű lesz a vérbeli Jóbarátok rajongóknak, hiszen a feladat csupán annyi, hogy a rafflecopter megfelelő sorába megírják, hogy az egyes állomásokon belinkelt képen melyik szereplő látható.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)