Colleen Hoover: Point of Retreat – Visszavonuló


molygoodreads
Beleolvasó

A sok viszontagság, szívfájdalom és sorscsapás ellenére a Layken és Will szerelme tovább él, és egyre biztosabbnak tűnik, hogy ők ketten összetartoznak.
A két fiatal azonban még nem is sejti, hogy mindaz, ami összehozta őket, egy idő után kettejük közé állhat. Kapcsolatuk komoly veszélybe kerül, és elképesztő akaraterőre lesz szükségük ahhoz, hogy megmentsék. Layken nem biztos benne, hogy Willel való viszonya a megfelelő alapokra épült, Will pedig nem tudja, hogyan bizonyíthatná szerelmét egy olyan lánynak, aki továbbra is „töklámpásokat farag”.
Miközben válaszokat keresnek a kérdéseikre, egy még nagyobb erőpróba vár rájuk – valami, ami nemcsak az ő életükre, de megmaradt szeretteik életére is végzetes hatással lehet…

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Fordító: Barthó Eszter
ISBN: 9789633739020
? oldal, kartonált

Sorozat: Slammed 2.
Ki? Layken Cohen & Will Cooper
Hol? Ypsilanti (Michigan)
Mikor? 2012. január-március

Műfaj: new adult
Elbeszélés módja: E/1, jelen idejű, egy (Will) nézőpontú
Érzékiség: visszafogott
Lezárás: boldog
„- Will! Még egyszer!
- Szeretlek, Lake.”
Colleen Hoover egyszerű szavakból képes gyönyörűt alkotni, és hétköznapi pillanatokat úgy leírni, hogy ott legyek a jelenetben, együtt nevessek a viccelődő barátokkal, vagy épp az én torkom is elszoruljon a szomorúságtól. Szeretem, ahogyan ír. Azt, hogy akkor is képes a lapok mellett tartani, amikor épp csak komótosan cammog előre a történet, és azt, hogy pár sorral képes elérni, hogy könnybe lábadjon a szemem. Imádom, hogy a szereplői ennyire emberiek; hol vitába szállnék velük, hol tanácsokkal látnám el őket, hol csak szeretnék ott lenni velük, és vigasztalóan megszorítani a kezüket. Egyszerűen van valami ennek az írónőnek a regényeiben, ami megfogja a lelkem, és nem ereszti.
Ezúttal is így jártam.
„Néha két embernek el kell válnia ahhoz, hogy felismerjék, mekkora szükségük van egymásra.”
A Visszavonulóban egy évvel a Szívcsapás eseményei után vesszük fel Lake-ék történetének fonalát, hogy Will mesélésében átélhessük azt a bő két hónapot, amelynek érzelmi hullámvasútja bár alaposan próbára tette kapcsolatukat, nem volt képes szétszakítani őket, sőt, inkább még erősebbé tette a köztük lévő szerelmet.
„A szavak mit sem érnek, ha a kétely befészkelte magát a nő fejébe. Tettekkel kell bizonyítanod.”
Őszintén mondom, látom a sztori hibáit. Készséggel elismerem, hogy a regény első fele lassúnak tűnt, és a volt barátnő miatti konfliktus is csöppet erőltetettnek hatott. Még csak az ellen sem tudnék szót emelni, ha valaki felrója, hogy Lake makacs hallgatásba burkolózása több mint bosszantó volt. (Pont ezért nekem nagyon hiányzott, hogy az ő fejébe is belelássunk.) Arra meg aztán tényleg csak hevesen bólogathatok, ha megkérdik: Te nem lettél hiper-szuper-extra frusztrált attól, hogy a kétkötetnyi idő óta várt szeretkezés jelenetét megbocsáthatatlan módon félbevágta az írónő? Mert ó istenem, dehogy nem!
„Te vagy a tervem. Minden áldott nap te vagy.”
Ám mindezek nem tartottak vissza attól, hogy élvezzem a könyvet! Igazság szerint annyi mindent szerettem ebben a ’hogyan lesznek képesek párként működni, most hogy együtt vannak’ történetben, hogy a fentiekre inkább csak utóbb döbbentem rá. Míg olvastam, a lapok vittek magukkal megállíthatatlanul. Így aztán csak azt mondhatom, számomra ez a regény pillangóra csodálatos volt.
Persze kikerülhetetlen a kérdés: Mégis mi varázsolt el ennyire? Tartok tőle, hogy képtelen lennék felsorolni minden egyes mozzanatot, amit szerettem, de azért megpróbálok egy kis ízelítőt adni a kedvenceimből:

1. Will naplóbejegyzései.
„…ha naponta leírjuk a gondolatainkat, az felér egy lélekterápiával.”
2. A Lake édesanyjától kapott üvegvázányi gondoskodás.
„Leírtam néhány gondolatot egy-egy papírcsíkra, és csillagformába hajtogattam őket. Némelyiken egy inspiráló idézetet vagy verset találtok, míg másokon őszinte és hasznos szülői tanácsokat.”
3. Will Csak magad miatt című, kibékülést hozó írása.
„Amiért beléd szerettem, az nem volt más,
mint te magad.”
4. A gyerekek tehetségkutató estjén elhangzott slammek: Kiersten zaklatóknak és a néma szemlélőknek írt verse, valamint Caulder Mélypont-fénypont költeménye.
„Az adósod vagyok, Will, amiért az életem mélypontjait elviselhetőbbé tetted.”
5. Aranyos volt, ahogyan minduntalan visszaköszönt a szitokszavakat helyettesítő pillangó szó, és a még oly szenvedélyes pillanatokat is félbeszakító visszavonuló pont.
„- Biztos vagy benne, hogy nem akarsz visszavonulót fújni? (…)
- Pillangóra biztos vagyok.”
6. Jó volt látni, ahogyan Will és Lake különös kis családja újabb tagokkal bővült.
„– Kiersten ! Anyukád nem mondta még neked, hogy nem illik kíváncsiskodni? – kérdezem.
– Nem – rázza meg a fejét. – Szerinte csak úgy tudhatjuk meg, amit akarunk, ha megkérdezzük.”
7. Az apák napi ebédtől teljesen meghatódtam.
„- Will… jövő csütörtökön be tudnál jönni hozzám a suliba ebédidőben? Apák napja lesz, de mivel apa meghalt, csak téged tudlak bevinni.”
8. Nagyon nevettem Will egyedi randi ötletein.
„– Mit választanál, kire hasonlítsak inkább: Hugh Jackmanre vagy George Clooney-ra?
– Johnny Deppre – feleli. (...)
– Ne már, Lake! Azt kellett volna mondanod, hogy Willre. Hogy azt szeretnéd, ha pontosan úgy néznék ki, mint most.
– De hát ez nem volt a lehetőségek között – mosolyog.
– Ahogy Johnny Depp sem! – kiáltok fel.”
9. Megannyi idézésért kiáltó vicces, édes, bús, okos vagy csak megható mondat.
„A szerelem a legcsodálatosabb dolog a világon. Sajnos azonban ezt a legnehezebb megtartani , és a legkönnyebb eldobni.”
„Az élet kemény. Különösen akkor, ha hülye vagy.”
„Az életben történnek váratlan dolgok. (…) csak annyit tehetsz, hogy megrázod magad, és új tervet készítesz.”
10. És persze az Avett Brothers számai:
Ha kaphatnék még egy esélyt,
hogy újrakezdhessem veled,
Most jobb vége lenne, esküszöm.


Olyan barátokra vágyom, akikben bízhatok,
s akik azért szeretnek, aki most vagyok…
nem azért, aki voltam.



12.07. - Media Addict
12.09. - Angelika blogja
12.19. - Dreamworld

Julia halála előtt kis papírcsillagokat készített, hogy átsegítse Willt és Laykent a nehéz napokon. Ezért mostani játékunk során minden állomáson találtok egy papírcsíkot, rajta egy inspiráló idézettel. Nincs más dolgotok, mint kitalálni melyik író melyik regényéből származik az adott idézet, és a megfejtést beírni a rafflecopter megfelelő mezőjébe. A sorsoláson csak az vesz részt, aki mindegyik idézetet megfejtette, vagy legalább megpróbálta!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. A nyerteseket pedig arra kérjük, 72 órán belül válaszoljanak az értesítő e-mailre, különben automatikusan új nyertest sorsolunk!)


a Rafflecopter giveaway