Vendégblog - Szinna olvasmányai (49) - Shana Norris: The Rules of You and Me

Néha az ember véletlenül rábukkan egy korábban olvasott történet folytatására. Ilyen volt ez a könyv is, amelynek első része - The Boyfriend Thief - már belopta magát a szívembe. Bár az írónő különálló regényként publikálta mindkettőt, úgy gondolom, a két regény szorosan összefügg, és az előzmény úgy lesz igazán érthető, ha sorrendben olvassuk őket.
Az első részben Avery James és Hannah Cohen egymás kemény riválisai. Avery szépen eltervezett életéhez (Costa Ricai humanitárius program, majd főiskola) csak egy nagyobbacska összeg hiányzik, amit Hannah hajlandó kifizetni neki, amennyiben ő elcsábítja a barátját, és így eléri, hogy a srác végre szakítson vele. Hannah indokai itt elég homályosak voltak, a folytatásban viszont sikerül sokkal jobban megértenünk az ellentmondásos lányt.
„A szabályok, amelyekről úgy gondolod, követned kell az életedben, nem mindig a neked való szabályok.”
Hannah Cohen mindig szabályok közt élte az életét, olyan szabályok között, amit a szülei vertek a fejébe. Sose engedd át az irányítást, mindig tartsd fenn a tökéletesség látszatát! Sose kérj segítséget! Sose engedd, hogy meglepjenek, mindig te maradj fölényben! Mindennek ára van. És így tovább... Ezek között a szabályok között azonban éppen önmagát veszíti el ez a fiatal lány. Ugyan ilyen elveszett, az életben megrekedt Jude Westmore is, aki szeretett testvére halálán képtelen túllépni. Ahogyan kettőjük barátsága fokozatosan mélyül, folyton arra kényszerítik egymást, hogy azzal nézzenek szembe, amely elől leginkább futnának, és végül együtt megalkotják saját szabályaikat. 
Az első szó, ami erről a könyvről az eszembe jut, hogy mély, elképesztően mély. Nem azért, mert olyan hatalmas életbölcsességeket tár az olvasó elé, hanem azért, mert ennek a két fiatalnak a tétova útkeresése annyira élő és hihető.
Jude tíz hónapja elveszítette bátyját Afganisztánban. Testvére halála hatalmas törés volt a fiú életében, hiszen Liam a legjobb barátot, és egy kicsit apafigurát is jelentett a számára. Jude mindenkitől eltávolodik és szörnyen magányos. Először egy defekt hozza össze Hannah-val, ám később többször is összetalálkoznak.
Hannah a szülei, és a környezete által rákényszerített szerepből próbálna menekülni, de a belénevelt szabályokat nehéz leküzdenie. Apja drogfüggővé vált és rehabilitáción van. Anyja sokat iszik, azonban mindent megtesz, hogy a csodás összképet semmi se zavarja meg, senki sem tudhat róla, hogy mi történik valójában a jómódú mintacsalád látszata mögött. 
A főszereplők között nincs szerelem első látásra, de láthatjuk, ahogyan egyre fontosabbá válnak egymás számára, mind jobban bíznak, és megnyílnak egymás felé. Vitáik ellenére mindketten ragaszkodnak barátságukhoz, és mindig képesek kibékülni, túllépni az ellentéteiken. Különösen tetszett, hogy nem ostoba, mondvacsinált vagy félre-kommunikációból adódó problémák miatt kapnak össze. Persze a sorok között mi azt is érezhetjük, hogy nem csupán a barátság növekszik közöttük.
„– Mi olyan nagyszerű Chimney Rockban? – Kérdeztem, miközben becsatoltuk magunkat a kocsiba.
– Tudni fogod, ha egyszer felmész a tetejéig – mondta Jude.
– Mondj egy okot, hogy felmenjek.
Jude kikormányozta a kocsit a parkolóból, majd lefelé indultunk a nemzeti parkból kivezető keskeny úton.
– Ez az a hely, ahol mindig úgy érzem, mintha a világ tetején állnék. Ahol semmi sem ér el hozzám, érted? Bármikor felmegyek, minden problémám eltörpül és lényegtelenné válik a teljes képhez képest.
Bámultam, az elsuhanó fákat, ahogy lefelé gurultunk a hegyről, és vágyódni kezdtem. Ez az, amire szükségem lenne. Egy hely, ami olyan magasan van, ahol semmi sem érhet már el hozzám.”
A mellékszereplők szintén valódi, élő karakterek, akiknek jelenléte pluszt ad a történethez. A nagynéni, Hannah anyja, vagy a két barátnő pontosan akkora súlyt kapott, amivel a történet még gördülékenyebbé vált. A stílus nagyszerű, és ’fílinges’. Pont ahogyan én szeretem.
Az gondolom, Hannah és Jude szabályai közül legalább az elsőt, „Légy őszinte, ne komplikáld a dolgokat.” mindenkinek érdemes lenne megfontolnia.

Műfaj: Ifjúsági
Megjelenés: 2013.06.24.
ASIN: B00DGXBIAO
191 oldal, ebook
The Rules of You and Me

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.