Vendégblog - Szinna olvasmányai (46) - L.A. Witt: Static

L.A. Witt írásai sokszor meglepnek. Ő az az író, aki elképesztő ötletekkel tud előállni, akinek a sztorijai soha nem sablonosak, ráadásul azok a típusú történetek, amiket nagyon szeretek. Jó példa erre ez a könyv is.
Damon Bryce betegre aggódja magát, mert azóta nem hallott a barátnőjéről Alexről, mióta a lány hazalátogatott a szüleihez. Amikor a lány lakásának ajtaját egy idegen férfi nyitja ki, Damon érthető módon dühbe gurul. De annak mértéke meg sem közelíti a sokkét, amikor kiderül, hogy Alex a népesség azon szűk csoportjához tartozik, akik nemet tudnak váltani.
A regény hátteréül szolgáló társadalom meglehetősen ellentmondásosan viselkedik a nemváltókkal szemben. Alex szülei például, akik hithű fundamentalisták, úgy gondolják, a nemváltás isten elleni vétek és egyet jelent a pokolba vezető úttal. Ezért gyermekük beleegyezése nélkül olyan implantátumot helyeztetnek a gerincébe, ami megakadályozza a váltást. Így Alex fiú marad, s az élete hirtelen minden szinten pokollá válik.
Annyiszor olvastunk alakváltókról, hogy számát sem tudom, de emberek alakultak minden féle lényekké és viszont. Nemek közötti váltás? Abszolút unikum. Transzgender szereplő? Sosem olvastam még ilyet.
A könyvet romantikusnak mondanám, de ez csak egy töredéke a történetnek. Egy fenekestül felforduló élet rengeteg aspektusát követhetjük végig: úgymint egészségügyi következmények, munkahelyi problémák, szülőkkel szembeni jogi lépések. A regényt egyik legizgalmasabb és legszebb vonala azonban tagadhatatlanuk Alex és Damon kapcsolatának egy ilyen indulás utáni alakulása. Az első dermedt sokk, a tehetetlenség, a tanácstalanság most hogyan tovább. Damon szerelmes Alexbe, és próbálja megtalálni a szeretett nőt a férfiban. Egyáltalán lehetséges ez? Vagy egy szexualitás nélküli kapcsolat vár rájuk? Szakítsanak? Veszélyes-e az implantátum? Lebénul-e Alex, ha megpróbálják eltávolítani belőle? Képes lesz ismét nemet váltani, ha sikerül a műtét? Millió kétség és sok-sok küzdelem után, apró dolgokon keresztül – mint egy ismerős gesztus, egy megszokott mozdulat –, lassan Damon meglátja a férfiarc mögött azt, akit szeret. Ez a könyv egyik csúcspontja. 
De éppen ilyen izgalmas belepillantani Alex fejébe, aki időnként nőnek, máskor férfinak érzi magát, s ilyenkor a teste követi az elméjét és alakot kell váltania. A nemváltás szükségszerű, különben jön a depresszió, a nem illek a testembe érzés.Szeretem a két nézőpontú műveket, imádok mindkét főhős gondolataiba, érzelmeibe belelátni. Itt ezt a történetnek mélységet adó rengeteg belső monológ bőségesen biztosította.
A stílus nagyon jó, minden nehézség nélkül vált cselekvésből gondolkodásba, belső monológból párbeszédbe, vagy ismét cselekvésbe. De a cselekmény sajnos nem tökéletes. A főhősök kapcsolata mindaddig stagnál, míg Damon túl nem jut a kétségein, ezért eleinte nem könnyű olvasni. Ennek ellenére nekem kedvencem lett, mert megvan benn az a különleges plusz, ami miatt képes vagyok elnézni az esetleges hibáikat. S ahogy az illik, a történet vége természetesen happy end. :)

Műfaj: M/M
Amber Quill Press, 2011. július
goodreads

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.