Vendégblog - Szinna olvasmányai (45) - Rhys Ford: Dirty Kiss

Rhys Ford – Dirty Kiss

A Dirty Kiss egy bár neve, ahová jómódú keleti üzletemberek járnak, ha a családdal és a tisztességgel össze nem egyeztethető vágyaikat rejtve akarják tartani. A felső szintre vezető klubtagság jelentős összeg, de a diszkréció és a színvonalas szolgáltatás garantált. Amíg egy prominens koreai üzletember fia az emeleten nem lesz öngyilkos. A család képtelen elfogadni a hírt. Az édesapa felbérli a főhőst, hogy vizsgálódjon és kérdezősködjön, s így az édesanya megnyugodhasson. A nyomozás során azonban egyre több titokra derül fény, s az öngyilkosság ténye is hamar megkérdőjeleződik.

A könyv stílusa volt az, ami először elkapott. Nem is igaz, legelőször a cselekmény. Amikor úgy kezdődik valami, hogy lőnek a főhősre és igyekszik megúszni az első néhány oldalt legalább lőtt seb nélkül, akkor rögtön az események sűrűjébe csöppenünk. Igaz ugyan, hogy a lövöldöző egy nagymama korú rajtakapott hölgy, aki után a féltékeny férj megbízása alapján nyomoz főhősünk Cole, aki magánszimat.
A stílus finomságaira csak ez után figyeltem fel. Az apró villanásnyi részletekre, amelyek cseppet sem szájbarágósak, mégis teljesen plasztikussá teszik a történetet. Nem pusztán egy hely, vagy személy bemutatását kapjuk, hanem a főhős érzelmein keresztül átszűrődő gondolat-villanásokat. Pl. egy rövid leírást a házról, amiben az irodája és a lakása is van, átfűtve azzal, hogy mennyire büszke az épületre, amit kétévnyi megfeszített munkával, és némi vérhullatással maga restaurált.
A következő pozitívum a főhős személyisége, ami szintén vonzó, mert hűséges, törődő, koránt sem tökéletes, de pont ettől olyan igazi. Három éve vesztette el a szerelmét Ricket, egy lövöldözés során, ami vele is majdnem végzett. Az, hogy a rendőrségi nyomozó társa és egyik legjobb barátja volt, aki rájuk lőtt, majd magával is végzett, épp olyan fájdalmas, mint Rick elvesztése, valamint a tény, hogy fogalma sincs a miértről. A felépülése után kilépett a rendőrségtől, magánnyomozó lett, de Rick halálán nem tudta túltenni magát.
„He looked up at me, measuring me with a long stare. A keen intelligence gleamed in his golden-brown eyes, but something wilder lurked there as well."
Eztán találkozott Jea-Min-nel, a fiatal koreai sráccal, aki elemi erővel vonzza magához. Azonban az övé egy teljesen más kultúra, más szokásokkal, más gondolkodásmóddal, ahol a család az első, s ha nem felelsz meg az ő elvárásaiknak, (pl. nyíltan homoszexuális valaki), számukra halottá válsz. Így Jea-Min nem is mer elköteleződni. Finom, néha kicsit szégyenlős, máskor acélos karaktere engem levett a lábamról.
Ami zavarba ejtő volt számomra az a könyv vége. Mert látszólag kiderült, hogy ki a gyilkos, de a miként nem igazán. Vagy csak az én Agatha Christie krimijein edződött elmémnek hiányzott egy végső összefoglaló? Ettől függetlenül egy nagyon érdekes, jó stílusú könyv, jó néhány kiemelkedő egyéniségű szereplővel.

Sorozat: Cole McGinnis 1.
Műfaj: M/M
Dreamspinner Press, 2011. július

goodreads book depository

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.