Vendégblog - Pasik szoknyában, avagy miért szeretjük a skót pasikat?

13 tény, amit a történelmi romantikusokból megtudhatunk a skótokról:

1. Minden skót kiltben jár és természetesen nem viselnek alatta semmit. Tipikus válaszok az ezt firtató kérdésre:
  • Mi van a kilt alatt?
  • Zokni és cipő.
  • Amivel a Teremtő megáldott.
  • Zsineg, mert fel kellett kötni, hogy ne lógjon a kilt alá.
  • Rosszul bánok a szavakkal, add a kezed és megmutatom…
Ezeket valaha valamilyen random skótos oldalon olvastam, meg nem mondom hol, de egy-kettő beleégett a memóriámba, ahogy a jellemző pólófelirat is, miszerint: "Ez egy kilt. Ha viselnék alatta valamit, akkor szoknya lenne."

2. A skótok a rideg klíma ellenére is mindig félmeztelenül rohangálnak fel s alá, esetleg egy tartánt kegyeskednek átvetni a vállukon, azt is csak a fenséges klán hirdetése céljából. Ingről, lajbiról, kabátról sosem hallottak. (Mondjuk általában nem is a meztelen felsőtest kérdésén gondolkodom el, hanem hogy hogy’ nem fagyott le a ...?)

3. Minden skót nagy hadvezér, várúr vagy valamilyen lord, biztos, hogy soha nem csóró fegyverhordozó, háziszolga vagy csavargó. Ezekre a feladatokra bizonyára külön erre a célra kitenyésztett, alacsonyabb rendű skótokat alkalmaznak. Természetesen ezekhez a címekhez saját vár vagy kastély is jár.

4. Minden valamire való skót, aki főhős akar lenni, az felföldi, mert Skócia többi része nem létezik, vagy ott tenyésztik a nyeszlett szolgálótípusokat.

5. Minden felföldi hatalmas és izmos, és sose láttunk még ilyen pompás példányt. Persze a hatalmas termetük rémisztő minden aprócska angol/amerikai nőcske számára, de az első ijedelem után ez a vonás rögtön gerjesztően hat, és a nemes hölgy menten beleolvad a bugyijába. Ezek a dögös skótok kifejezetten csak a skót Felföldön teremnek. 

6. Természetesen minden felföldi skót harcos hatalmas lószerszámmal is rendelkezik, és képzett fiúprostikat megszégyenítő virtuozitással használja azt az ágyban. Mindig jobban érdekli őket a nő gyönyöre, mint a sajátjuk, még ha szajhákról vagy cselédekről van szó, akkor is. (Na persze.)

7. A skótok szüzeket esznek reggelire, ebből nyerik a hatalmas erejükhöz szükséges misztikus energiát. Persze van néhány kivételes alak, aki tapasztalt nőkkel szemben is meg meri mutatni, hogy mit tud, de a többségben mélyen gyökerezik a szűzlány fétis.

8. Minden skótot MacLeodnak vagy MacKenzienek hívnak. Esetleg Campbellnek, de ők általában árulók, vagy alacsonyabb fajú skótok. 

9. A skót nők korán halnak, vagy az anyák, nővérek és húgok a Felföldön egyszerűen nem léteznek. Egy csúnya rajtaütésnél elrabolták, vagy megölték őket, belehaltak a szülésbe, a szomorúságba stb. A lényeg, hogy egy valamire való skótnak csak bátyjai vannak, akik mind ugyanolyan dögösek, mert ebből lehet sorozatot írni.

10. A skótok nem büdösek, mindig tiszta, üde illatuk van. Ez legtöbbször füstre, szantálra vagy erdőre emlékeztet, de soha nincs izzadtságszaguk a harctól/munkától vagy lószaguk a lovaglástól. Elvégre az urak még a sötét középkorban is sokat adtak a személyi higiénére, fürödtek is rendszeresen, legalább havonta egyszer. Kivételt képeznek ez alól a gonosz karakterek, akiknek természetesen áporodott szaguk, és sárga fogaik vannak.
 
11. Nem lehet skót harcos az a nyamvadt férfiember, aki egymaga le nem tud küzdeni legalább tízszeres túlerőt, de az se baj, ha akár egy egész sereget. Pusztakézzel persze.

12. Egy magára valamit is adó skót egy könyvben legalább egyszer megmutatja a nőjének a földje szépségeit, amit tipikusan romantikus-kufirc-a-szabadban-ahol-boldogok-vagyunk-de-visszatartott-titkok-árnyékolják-az-örömünket jelenet követ. 

13. Egy igazi skót csak akkor döbben rá, hogy menthetetlenül beleszeretett az adott nőbe, ha azt elrabolják, megtámadják, félig megölik, felkoncolják. A nagy felismerés általában az elrablást követő pánik, vagy a halálos ágy melleti ücsörgés következménye. De nem kell aggódni, mert a leányzó mindig csodával határos módon felgyógyul vagy sértetlenül megkerül. A Csoda egy kevésbé ismert tartomány, ami határos a középkori Skóciával. 

Miért is szeretjük a skót harcosokat?  

Bizonyára vannak olyanok is közöttünk, akik ellenállóak erre a jelenségre nézve, de tudom, hogy sok sorstársam van, aki felkapja a fejét, ha skótokról és kiltekről van szó. De mi lehet ennek az oka? Miért nem a halvérű angoloktól, vagy csigazabáló franciáktól akad el a lélegzetünk?
 Először is ott vannak a szolid, romantikus képzetek, hogy a csodás és színpompás tájak és a kelta mitológia varázsol el bennünket. Ebben azért lehet valami, a változatos kastélyokkal és várromokkal tűzdelt, zöldellő dimbes-dombos vidék senkit sem hagy hidegen. Skóciában van valami eredendően romantikus, a megszelídíthetetlen vidékek láttán könnyen úgy érezheti magát az ember, hogy visszaröppent egy másik korba. Egy izgalmas és kalandos korba, amit a druidákról és az ő sötét varázslataikról szóló legendák tesznek még misztikusabbá. A titokzatos vad tájak tökéletes hátteret nyújtanak a legyőzhetetlen, szilaj skót harcos képéhez, aki a harcok hevében edzett izmait villogtatva áll a hegyormon, miközben dús hajába fúj a szél.
De mi az, amitől a skótokat ezekkel az erős, vad férfiakkal azonosítjuk? Valahogy zsigerből barbárokra és harcosokra gondolunk, akik egy olyan letűnt idő maradványai, amikor a férfiak igazi harcosok voltak. Mert azok is voltak, a vad tájak megszelídíthetetlen lakói soha nem adták meg magukat egészen az angol elnyomásnak, küzdöttek, ameddig csak bírtak. Ezek a küzdelmek olyan könnyen beazonosítható valós hősöket hagytak hátra, mint William Wallace és Robert the Bruce. Nem csoda hát, ha arra asszociálunk, hogy a skót Felföldön nyüzsögnek a női álmokat megtestesítő hősies férfiak. Mégiscsak közelebb állnak a valósághoz térben és időben, mint a csillogó vámpírok és egyéb bestiális teremtmények.
És hogy miért van szükségünk ezekre az erős és veszélyesen férfias figurákra? A mai görbe hátú, potrohos, töketlen férfiak mellett és a férfiideál szemmel látható elnőiesedésének ellenére időnként azért jó néven vennénk, ha valaki megmentene minket. Ennek a rohanó, idegbajos életmódnak az elterjedésével rengeteg teher került a vállunkra, ami alól néha jó lenne egy kicsit kiszabadulni, és egy megbízható, erős és alkalmas férfira bízni magunkat, legalább olvasás közben. (Ez volt a bullshit.)
Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a skót harcosok a maguk alul öltözöttségével és a harcok által feltételezhetően nyamira edzett testükkel egyfajta szexszimbólumot testesítenek meg. A nyers erő és a rettenthetetlenség mögött ugyanakkor tudjuk, hogy rejlik egy gondoskodó oldal is, amit a skót várúr klánja felé mutatott elkötelezettsége és odaadása mutat meg.
Aztán ott van a kilt is, egyértelmű asszociáció, ha azt hallod skót, a kiltre gondosz és felcsillan a szemed, mert eszedbe jutnak a kilt alatt rejlő izgalmak. De vajon akkor is ugyanilyen izgalmas lenne egy szoknyás pasi, ha tudnánk, hogy fecskét, boxert, csipkés bugyogót, biciklis nadrágot hordanak alatta? Na jó, el tudom képzelni azt a szitut, ahol a csipkés bugyesz se zavarna, de azért nem túl valószínű.
Ami még kihagyhatatlan a Skót Férfi jelenségből, az az eredendő vonzalmunk a rossz fiúk iránt, a skót harcosok pedig bizonyos értelemben rossz fiúk. Harcos típusok, akik kegyetlen elszántsággal mennek azután, amit elakarnak érni, legyen az a szeretett nő megszerzése, a klánjuk védelme vagy akár a bosszú. Nem engednek az elnyomásnak, lázadnak, felkelést szítanak, visszavágnak. Fittyet hánynak a szabályokra. Ellenállhatatlanok. Ki ne szeretne az a különleges valaki lenni, aki egy ilyen nyers és vad harcost megszelídíthet? (I volunteeeer!)
És Ti miért szeretitek a skót pasikat?

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.