Vendégblogger - Szinna olvasmányai (41) - Laura Leone - Fallen from Grace

Laura Leone – Fallen from Grace
Önálló kötet [S] Mai Romantikus [CR]. 
(Magyarul nem elérhető)
Az írónő Laura Resnick néven is publikál.
Fülszöveg: Amikor Ryan a roskadozó San Franciscoi apartman épületben új szomszédot kap Sara személyében, mindketten érzelmi zűrzavarral küszködnek. Ryan egy gyönyörű luxus prostituált, aki szeretne kiszabadulni ebből az életből, de a futtatója nem hagyja.
Sara középkori misztikus történetek írója, akinek az eddigi kiadója felmondott, és most egy történelmi thrilleren dolgozik. Sara nem meri megtenni az első lépéseket kapcsolatuk elmélyítésére, mert idősebb a férfinál, átlagos kinézetű, félig meg is van győződve róla, hogy Ryan homoszexuális, és fél, hogy elvesztheti a férfi értékes barátságát.
Ebben a durván realisztikus, időnként erőszakos, megkapó történetben Leone a társadalom peremére szorultak világában manőverezve két boldogtalan ember szokatlan románcát mutatja be, és elhiteti velünk, hogy a barátságból és a megosztott tapasztalatokból képes tisztelet és szerelem kinőni, hogy az újrakezdéshez valójában csak elhatározás és bátorság szükséges.
Nos, ez az a könyv, ami nem a borítójával fogott meg. Találkozásunkat egy másik olvasmánynak, Lauren Baker & Bonnie Dee - Finding Home című könyvének köszönhetem, mert annak értékelését olvasgatva bukkantam erre a különlegességre. Élve a goodreads egyik értékelőjének ajánlásával, feldobnám a szörnyű borító helyett Matthias Streitwieser (nyugodjon békében) képét, aki tökéletes a főhős megszemélyesítésére.

A könyv valódi különlegesség a romantikus regények frontján. Meglepő, felkavaró, imádni való, durva, szívszorító. 
A főszereplők teljesen eltérő világból érkeztek és mindkettőjüknek megvannak a hibáik és az erősségeik. A hősnő Sara, átlagosan csinos, de vibráló életerejű, embereket bevonzó típus, független, okos, bár néhány dologban merev karakter, aki képes átlépni a saját korlátain és némi tépelődés után elfogadni a számára idegen dolgokat is. Kapcsolata az apjával és a testvérével abszolút realisztikus. Időnként halálra idegesítik egymást, de a szükség perceiben erős támogatást biztosítanak egymásnak. 
A főhős Ryan utcagyerekből lett luxus prostituált, az utca minden mocskával, fájdalmával, rémálmával a háta mögött, mégis egy hihetetlenül jó lelkű, szerethető karakter. Magányosságát kóbor állatok befogadásával enyhíti. Barátsága Saraval igazi horgony számára, azonban fél, hogy ha a nő megtudja az igazat róla talán a barátságát is elvesztheti, de azt is tudja ha többet szeretne barátságnál nem hazudhat. Úgy hiszi nem elég jó Sarahoz. 
Kettejük támogató barátságából nő ki egy meglepően őszinte, de konfliktusokkal teli szerelem. Üdítő volt a szereplők közötti, minden taktikázás nélküli őszinteség. Azonban melyik normális nő vállalna be egy ilyen kapcsolatot? Reggel velem, délután két ügyféllel? Még akkor is, ha a főhős az álompasit testesíti meg, hiszen ez a dolga, ezt tanították meg neki.
Szerettem azt, ahogy képesek egymás mellé állni a nehéz helyzetekben, hogy képesek más megvilágításba helyezni a másik problémáját, hogy egymás segítségével megtalálják a kiutat.
Igazi felkavaró, letehetetlen olvasmány volt.
* * *
„– Ha valaki elég józan, akkor azt feltételezi, hogy Ryan gyönyörű, hosszú lábú, kökényszemű, szolgálatkész nőt választ magának, aki nálam tíz évvel fiatalabb.
– Ha valaki elég józan, akkor azt feltételezi, hogy nem ilyen sekélyes, és –
– Figyelj, akár csak szexet akar, akár komolyan keresi az élete párját, aki a gyerekei anyja lesz, egy ilyen jó kinézetű, elbűvölő, huszon-valahány éves srác, aki ráadásul jól keres –
– Ha olyan jól keres, miért itt lakik?
– Na most ki a sekélyes?
– Úgy értem –
– Szeret itt. Ahogy én is szeretek. Mindegy, nem tudom mit csinál, de egy Infinitit vezet, jó minőségűek a ruhái, drága a karórája, szépek a bútorai, Nyilvánvalóan többet keres mint te vagy én kerestünk huszonhat éves korunkban.
– Akkor fősulira jártam – emlékeztette Miriam.
– A lényeg, hogy jó fogásnak számít. A pokolba is, egy nagyszerű fogás. Ráadásul egy csomó korombeli férfit sem érdekelnek a korombeli nők, hát még az ő korabeli –
– Ismétlem, nem hiszem, hogy olyan sekélyes.
Sara sóhajtott. – Kezdünk összebarátkozni, oké? Kedvelem, és a szomszédja vagyok. Egymás nyakán vagyunk a közös teraszon. Nem fogom kínossá tenni a helyzetet azzal, hogy rávetem magam.
* * *
„Sóhajtott és a homlokát a nőéhez szorította.
– Mit teszel velem? Miért vagy itt egy ilyen pasas mellet, mint én?
Sara mosolygott miközben a férfi csupasz vállát simogatta.
– Mert szeretlek. Mert jobban tisztellek, mint bárki mást akit valaha ismertem. – Meglepett lélegzet hagyta el a férfi száját és simogatta meg a nő arcát. – Boldoggá teszel. Megnevettetsz. Meghallgatsz, és eléred, hogy én is meg akarjalak hallgatni. Melletted úgy érzem szeretnek és szexi vagyok.”


moly goodreads

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.