2012. augusztus 30., csütörtök

Egy sóvárgó moly jegyzetei (1)

Azzal a téves képzettel ültem neki ennek a posztnak, hogy ó, milyen könnyű dolgom lesz, hiszen csak borító, fülszöveg, esetleg trailer és voila, készen is vagyok. Hiszen az efféle bejegyzés arról kell hogy szóljon, mi az, ami felkeltette a figyelmemet, s evégett másoknak is szeretném az orra elé dugni, mondván, 'Te nem szeretnéd?'. Na persze, ahogy azt Angelika elképzelte...
Órákat kotlottam a csöppet sem frappánsra sikerült címen, újabb órákat vesztegettem arra, hogy jópofa diavetítéseket, kereteket, effekteket nézegessek a borítókhoz - természetesen ezekből semmi nem valósult meg -, majd órákat filozofáltam arról, kell-e megindokolni, ugyan miért is érdekel engem az adott könyv, illetve hogyan lehetne életet lehelni egy ilyen ajánlóba. Nos, hölgyeim - és uraim, ha a hátsó sorban rejtezne önök közül - a tett halála az okoskodás alapon, lesz, ami lesz, belevágok, s a végén ráfogom, ilyen az Angelika módi kívánság lista.

Első áldozatom a Geopen. És igen, tudom, hogy nagyon őszi a két kinézett áldozat, de AKAROM őket. Így, csupa nagybetűvel, és lehetőleg már tegnapra kellene mindkettő. Aki rám hallgat, nem hagyja ki őket!

Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: A kör
Várható megjelenése: 2012. október 25.
Engelsfors trilógia 1.
Eredeti címe: Cirkeln
Terjedelem: 600 oldal
Épp hogy elkezdődött a tanév, amikor egy halott lányt találnak a suli egyik mosdójában. Mindenki öngyilkosságra gyanakszik, kivéve a hat lányt. Egyedül ők sejtik az igazságot. Egyik éjjel, amikor a hold kísérteties vörös színre festi az eget, a lányok találkoznak a parkban. Maguk sem értik, mi vezette őket oda, csak azt tudják, szükségük van egymásra a túléléshez. Boszorkányok lettek. Egy ősi prófécia szerint kiválasztottak.
A rejtélyes gyilkosság óta a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Pedig fogytán az idő, mert valami vadászik rájuk, és ha nem találják meg, nem pusztítják el az ismeretlent, akkor ők halnak meg…
Kiállhatatlan szülők, iskolai gondok, barátság, szerelem, varázslat és halál...
Tartsanak bár műveletlennek, a svédekről nekem mindössze két dolog ugrik be: néhány régvolt zenekar és az Ikea. Az irodalmukról szóló tudásom erősen a nullához közelít, talán csak Harisnyás Pippit tudom előkaparni az emlékeimből. Belőlem a fülszöveg nem váltott ki makacs könyvakaritiszt. Sokkal inkább éreztem azt, hogy na tessék, még egy ifjúsági regény, mintha mindenhonnan az lesne az emberre mostanában. Ráadásul a The Secret Circle sorozattal való szerencsétlen találkozás árnya is ott lebegett szegény történet felett a boszorkány kör dolog miatt. Tehát mondhatjuk, hogy nem indult jól a kapcsolatunk, hiába a hír, hogy már 21 nyelvre lefordították a regényt.
Aztán alkalmam nyílt belekóstolni az első negyedbe. Vesztemre, mint utóbb kiderült. S mielőtt még bárki is irigykedni kezdene, ez nem szerencse, ez kíííínzás! Mert nézzük csak mi történt velem.
Elkezdtem olvasni: enyhe homlokráncolás. Következő fejezet: borzongás, igen, határozottan a frász kerülgetett. Majd az aztán következő: most ez ki? mi ez a sok szereplő? Kb kettővel odébb: Jézusom, itt mindenki ennyire depresszív? Kezd eluralkodni rajtam a vigasztaló ölelés osztogatás kényszere. Pár oldallal odébb: Hű, ez kezd izgalmas lenni! Néhány fejezet múlva: Na ne már! Ennyi? Miért nem enged lapozni? Brühühü.
Hát igen. A kezdeti fenntartások, az, hogy alapjáraton nem rajongok sem az ifjúsági regényekért, sem a horror műfajért valahogy mind nem számítottak mire elérkeztem a kör megalakulásához. Beszippantott ez a Tim Burton féle filmek sötétségében fürdő, sok főkaraktert mozgató, s így igen sok nézőponttal dolgozó, megrázó fájdalommal terhes sztori. Tudni akarom, mi lesz ebből az egészből, mi történik a lányokkal!
Szóval biztos, hogy olvasni fogom. Viszont a történet folytatásán való agyalás közben két dolog nem hagyott nyugodni. A fülszöveg egy halott lányt említ, pedig le merném tenni a nagyesküt, hogy fiú az, akit holtan találnak a mosdóban. És szerintem nem ártana valamiféle korosztály jelzés a hátlapra, mert a szerzők itt bizony nem óvatoskodtak; van szex, drog, étkezési zavar, önértékelési gondok, öngyilkosság stb.
Aki szeretne kicsit többet tudni az írópárosról, annak érdemes ellátogatnia a Book Chick City blogra. Fotót, rövid életrajzot és egy interjút tartogat a bejegyzés. Avagy Ms Elfgren saját blogja is érdekes olvasmány lehet.

Kendare Blake: A rémálmok lánya
Várható megjelenés: 2012. november 20.
Anna 2.
Eredeti címe: Girl of Nightmares
Terjedelem: 288 oldal
Hónapok teltek el, amióta a vérbe öltözött lány, Anna Korlova becsapta maga mögött a Pokol kapuját, de Cas Lowood, a híres kísértetvadász nem tudja kiheverni elvesztését.
Hiába mondják a barátai, hogy Anna miatta szállt alá, ő csak élőhalottként tengődik. A fiú tudja, hogy sosem talál rá a szerelemre egy élő lány oldalán, senki sem hasonlítható az ő halott Annájához. És csak őt látja mindenütt, vele alszik el és vele riad fel rémálmaiból. De valami nagyon nincs rendjén... Ezek nem képzelgések. Valahányszor megjelenik, látszik Annán, hogy a legválogatottabb kínzásokat kell kiállnia. Persze meg kell bűnhődnie tetteiért, de Cas úgy érzi, most rajta a sor, hogy viszonozza a lánynak, amit érte tett...
Kell-e mondanom, miért szeretném a kezeim közé kaparintani? Engem, ahogyan mondani szokás, megvett az első rész kilóra (bejegyzésem). Oda vagyok Casért, az ízig-vérig kocka Thomasért talán még jobban, Anna képes volt minden szörnyűség ellenére megnyerni magának, ráadásul... elvakult happy end fan vagyok. S ez utóbbi nagyon nem jött össze az első kötet végére, így ugyebár vannak elvárásaim a sztorival szemben. Nincs mit ragozni, készen állok belevágni a következő természetfeletti kalandba, mert a hangulat, a humor, a karakterek megfogtak maguknak. No és ez a borító... maga a csábítás!

 
back to top