Vendégblogger - Szinna olvasmányai (33) - Jessica Park – Flat-Out Love

Jessica Park – Flat-Out Love (Teljes gőzzel szerelem)
(Magyarul sajnos nem elérhető)
Önálló kötet [1] Ifjúsági kategóriába sorolható [YA].
Fülszöveg: Amikor Julie távolból kibérelt albérlete átverésnek bizonyul, az édesanyja kétségbeesésében a városban élő régi kollégiumi barátnőjéhez Erin Watkinshoz fordul segítségért, aki felajánlja Julie-nak, hogy lakjon náluk egy darabig. A szülők barátságosak, de érzelmileg távolságtartók, olyan tudományba temetkező különcök. A középső fiú a 21 éves Matt egy kedves matek - fizika zseni, akinek szociális élete USB porton keresztül bonyolódik. A testvérek közül a legfiatalabb Celeste, egy okos, félelmetes szókinccsel, viszont szociális kapcsolatokkal egyáltalán nem rendelkező 13 éves lány, aki a legidősebb fiú, Finn élet nagyságú karton-mását hordozza mindenhová magával. Finn pedig, vicces, gyönyörű, okos, érzékeny, csak éppen világkörüli úton van, és csak emailben, vagy chatelve érhető el. Ezek a késő éjszakába nyúló üzenetváltások megpendítenek valamit Julie-ban, és felvetik a kérdést, bele lehet-e szeretni valakibe, akivel személyesen nem találkoztunk.
Azonban valami nagyon nincs rendben Watkinsék otthonában, és Julie elhatározza, hogy a dolgok mélyére ás. A kikényszerített válaszok azonban darabokra szaggathatják az amúgy is törékeny családi kapcsolatokat.
A könyvre bóklászás közben bukkantam rá, és olyan jó kritikákat kapott, hogy a kezdeti húzódozás ellenére úgy döntöttem, teszek vele egy próbát, bár nem igazán voltam meggyőződve arról, hogy ez nekem való. Főleg abban nem voltam biztos, hogy hogyan illik ez a romantikus kategóriába. Nos, amit élményben kaptam, az messze felülmúlta a várakozást. Igen, romantikus! De ennél sokkal több is. Én imádtam!
Ez a regény egy érzelmileg széthullott, családról szól, ahol a családtagok teljesen magukra maradtak. Csak a középső fiú Matt veszi a fáradságot, hogy valahogy működőképessé tegye a mindennapokat, bár legjobb szándéka ellenére is csak a teljes összeomlást tudja megelőzni. Ebbe a közegbe csöppen bele egy szeretetteljes, másokkal törődő lány, aki a családtagok életbe való visszatérésének katalizátorává válik. Julie maga sem tudja, hogy mit csinál, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben, de a feltett kérdései sorra megválaszolatlanul maradnak. Így szinte vakrepüléssel próbálja a rosszul öltözködő, túl tökéletesen beszélő kislányt a helyes irányba terelni. Eközben belebolondul Finn-be, de akinek igazán a lelkébe lát és megszeret, talán nem is az a testvér akire elsőre gondol. De mivel a könyv vége hatalmas csavar… így egy szóval sem árulok el többet!
A fentiek alapján bárki azt gondolhatná, hogy ez egy fájdalmakkal, szomorúsággal telített történet, de nem így van. Ez egy szellemes, vicces, szeretetteljes, optimizmussal átitatott regény, amit igazán öröm volt olvasni. Nem volt unalmas része. A viccei tényleg viccesek, a szívszorító jelenetek pedig nem csöpögősek!
„– …Erin biztosított róla, hogy náluk maradhatsz, amíg nem találsz egy elfogadható alternatívát. A fia Matthew, már elindult a címre amit megadtam, hogy felvegyen. Erin még azt is mondta, hogy a város rosszhírű részén vagy, az a jó, hogy még csak négy óra és nem sötétedik. A fiú egy kék Volvót vezet, és bármelyik percben megérkezhet.
– Ok. Matt. Veszélyes városrész. Kék Volvo. Ha rossz autóba szállok, megölnek és kidobnak valami sötét sikátorba, akkor azt akarom, hogy tudd, szeretlek. És semmiképpen se nézz bele az asztalom harmadik fiókjába!”
* * *
„– Matt? Unatkozom – bámult rá Julie, de ő csak folytatta a gépelést.
– Matty? – Matt továbbra sem válaszolt, és Julie-t bosszantotta, amiért képes a figyelmét ennyire a számítógépére fókuszálni, hogy a világ megszűnik létezni körülötte.
Julie elvette a laptopot az asztalról. Más utat kell választania. Email.

Kedves Matthew Watkins!

Mizu? Unatkozom. Építsünk hóembert. Vagy egy hó… egy ööö… egy hó mágneses mező mintázatot!

Tisztelettel:
Julie Seagle


Julie visszaült és várta, hogy Matt levelezője jelezzen. A világ nagy részével ellentétben a fiú nem sietett megnézni, hogy melyik nigériai hercegnő hagyományozott rá néhány millió dollárt, vagy melyik cégnek van speciális ajánlata, aminek segítségével egy csomó pénzt takaríthat meg, amikor legközelebb férfiasság fokozó terméket vásárol. Valószínűleg nincs is szüksége rá. Jó neki.
– Nem nézed meg a leveleidet? – kérdezte hangosan.
– Miért? – mormolta Matt.
– Lehet, hogy meghívó valamilyen izgalmas matematikai összejövetelre, ahol előadást kell tartanod. Vagy régen elveszett életed szerelme írja, hogy bármit megtenne, hogy visszakapjon.
– Mindkettő nagyon valószínű – mondta Matt, de Julie látta, hogy rákattint az ikonra. Nézte a fiút, ahogy rezzenéstelen arccal végigolvassa az üzenetet, majd néhány másodpercig gépel.
Most Julie levelezője jelzett.

Kedves Julie Seagle!

Bár nagyon sok vonzó mágneses mintázat közül választhatnánk, aggodalmam fejezem ki az építési koncepcióval kapcsolatban. Valami nagyobb dologra gondolok, megépíthetnénk a Nagy Hadron Ütköztető másolatát. Benne vagy?

Tisztelettel:
Matthew Watkins


Julie hatalmasat sóhajtott.

Kedves Egyet Nem Értő!

Megkaptam a Nagy Hadron Ütköztetőre vonatkozó ellenjavaslatodat, mely ellenében javaslok egy hó Clive Owent. Benne vagy?

Kicsit kevesebb tisztelettel:
Julie Seagle


Ui: Bocsi, de biztos vagyok benne, hogy nem tudod kicsoda Clive Owen. Azért csak csinálj úgy.
Ui: Csak mert az az alaktalan pulcsi van rajta, azért tudom, hogy alatta valamelyik hülye okostojás pólódat viseled.


Matt anélkül olvasta végig a levelet, hogy közben felnézett volna, de végül elmosolyodott.

Kedves Ruhásszekrény Felügyelő!

Benne vagyok!

Még mindig tisztelettel:
Matthew Watkins

Ui: Nincs rajtam egyik „hülye okostojás pólóm” sem.


Julie Matthoz lépet és karba tett kézzel megállt előtte.
– Emeld fel a pulcsidat!
Matt a szemét forgatta. – Istenem, te aztán tudod, hogyan indíts be egy srácot!”

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.