Vendégblogger - Szinna olvasmányai (40) - Sarah J. Maas – Throne of Glass

Sarah J. Maas – Throne of Glass
Sorozat első kötete [S]. Fantasy [F].
A magyar kiadás jogát a Könyvmolyképző Kiadó vette meg.
Fülszöveg: Celaena Sardothient a 18 éves bérgyilkost egy kemény, rabszolga munkával töltött év után Endovier sóbányáiból a koronaherceg elé rángatják. Dorian herceg szabadságot ajánl neki, ennek viszont ára van. Legyen az ő bajnoka a királyi bérgyilkos címért folytatott versenyben. Ha megnyeri, négy évig a királynak dolgozik és utána szabad. Az ellenfelei a birodalom minden pontjáról érkező tolvajok, bérgyilkosok, harcosok, akiket a királyi tanács egy-egy tagja szponzorál. A kiképzés a testőrség kapitánya Chaol Westfall mellett kihívás, de felpezsdítő is, míg a társasági élet unalmas. A dolog kicsit érdekesebbé válik, amikor a herceg érdeklődni kezd iránta… de persze ott van a mogorva kapitány is, akinél senki sem érti meg jobban a lányt. Aztán az egyik ellenfelet meggyilkolják, nem sokkal később még valaki áldozatul esik és a szám egyre növekszik. Rájön Celaena ki a gyilkos, mielőtt ő is áldozattá válna? A fiatal bérgyilkos nyomozása olyan titkokat fed fel, ami a sorsát is örökre megváltoztatja.
Emlékszem, amikor megláttam a borítót és elolvastam a fülszöveget azonnal az „ez nekem kell” érzés lett úrrá rajtam.
A stílus gördülékeny, azonnal magával ragad. A világ a szereplők szemén keresztül jut el hozzánk, a kis visszaemlékezésekből, a környezet szemrevételezéséből. A történet nincs tele küzdős jelenetekkel, de ami leírásra került az nagyon filmszerű, élvezetes, legyen az kardvívás, vagy íjászat. Külön érdekessége a történetnek, hogy a hősnő álnév alatt szerepel a versenyen, és az ügyességét nagyon vissza kell fognia, nehogy túl sokat eláruljon magáról, miközben őt úgy képezte ki a mestere, hogy „a második hely csak egy látványos elnevezése az első vesztesnek”. Néha azonban ő is besokall, és akkor jönnek az ilyen jelenetek:
"She stalked toward him, keeping her sword sheathed at her side. Verin’s grin widened as he lifted his blade. He swung, but Celaena struck, ramming her fist into his arm, sending the blade soaring through the air. In the same breath, her palm hit his left arm, knocking it aside, too. As he staggered back, her leg came up, and Verin’s eyes bulged as her foot slammed into his chest. The kick sent him flying, and his body crunched as it hit the floor and slid out of the ring, instantly eliminating him. The hall was utterly silent.
“Mock me again,” she spat at Verin, “and I’ll do that with my sword the next time.” She turned from him, and found Brullo’s face slack. “Here’s a lesson for you, Weapons Master,” she said, stalking past him. “Give me real men to fight. Then maybe I’ll bother trying.”"
A hősnő fantasztikus sokoldalú szereplő. Erős, okos, szép, megvannak a saját titkai, jól boldogul önállóan, ugyanakkor megvannak a félelmei, vágyai is. Igazi csaj, aki szereti a szép ruhákat, aki vágyik a bálba, aki szeretné ha lennének barátai és imád olvasni. A két férfi főhős a koronaherceg és a testőrség kapitánya barátok. Mindketten Celaenába szeretnek bele, de mindkettő a maga módján, és ez a könyv másik erőssége. Dorian, a lány magányosságát oldja fel kedves személyiségével, közvetlen modorával, és belső erőt, tartást kap a kapcsolattól, de nem kész arra, hogy teljes mellszélességgel kiálljon a lányért, a kapcsolatukért. Celaena hozzá kerül közel, mert a férfi hajlandó, és komoly érzelmi támogatást is ad a lánynak. Chaol a kapitány jóval zárkózottabb személyiség. Benne nagyon erős zavart okoz a becsület (bérgyilkos, tehát bűnöző szemlélet) és a vonzalom. Nem is realizálja, hogy beleszeret a lányba, csak a féltékeny vagy fájdalmas gondolatokból jövünk rá. Képtelen engedni a merevségéből, de ő az, aki erősebbé teszi Celaenát, és nem akar keresztbe tenni Doriannak sem. Mindkettő mást ad és ott van amikor a lánynak szüksége van rá. Mindeközben Celaena nagyon kedveli mindkét főhőst, de nem egyértelmű, hogy ki lesz a nyerő. Talán az írás azt sugallja, hogy Chaolt fogja szereti az ilyen apró elejtett megjegyzésekkel:
"There was beauty in Chaol’s face – and strength, and honor, and loyalty. She stopped hearing the crowd, and her mouth became dry as he stared at her. How had she missed it for so long?"
De az is lehet, hogy tévedek. A romantika azonban nem az egyetlen fő vonulata a könyvnek, éppen ilyen erős a barátság, az elvhűség vagy megalkuvás boncolgatása is. Színes, változatos, sokrétű olvasmány volt, aminek minden sorát élveztem, és alig várom a következő részt. 
Kósza hír, hogy a Könyvmolyképző Kiadó tervezi a magyar megjelenést. Angolul ezen kívül még négy rövid kis novella is elérhető, ami a könyv előtti időkben játszódik.


moly goodreads

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.