Vendégblogger - Szinna olvasmányai (22) - "G.A. Aiken – What a Dragon Should Know"

G.A. Aiken – What a Dragon Should Know (Amit egy sárkánynak tudnia kellene)
(Magyarul sajnos nem elérhető)
A Dragon Kin sorozat harmadik kötete [S]. Paranormális humoros romantikus [PR].

A sorozat részei:
1. Dragon Actually (Shelley Laurenston - To Challenge a Dragon címen is kiadásra került)
2. About a Dragon (Shelley Laurenston - The Distressing Damsel címen is kiadásra került)
3. What a Dragon Should Know
4. Last Dragon Standing

A sorozat elolvasására az alábbi fülszöveg csábított:
Csak a szeretteim kedvéért taposom a könyörtelen Észak-földjét, kockáztatva az életemet, a végtagjaimat, és tökéletes szépségemet. És méltányolják? Mondják, hogy Gwenvael a Jóképű, te vagy a legjobb közöttünk, a legszeretetreméltóbb minden sárkány közül? Dehogy! A családom évszázadok óta tudomást sem vesz a nagyszerűségemről és veleszületett szerénységemről. De értük, és mivel amúgy is olyan lovagias vagyok, szembeszállok a legrosszabbal, amit ez a föld tartogat.
Így aztán itt állok, várva, hogy tárgyalásokat folytassak a szövetségről azzal, akit az Észak-földiek csak a Bestiának hívnak. Aki olyan félelmetes, hogy a legnagyszerűbb harcosok is csak suttogva ejtik ki a nevét. De én, Gwenvael, bátran szembenézek ezzel a rettenetes… nővel? Akiről kiderül, hogy nem más, mint Dagmar Reinholdt, egy acélszürke szemű nő, aki idegesítően semmibe veszi a jó kinézetemet. Akinek dísztelen ruhái és fura szemüvege alatt egy nagyon is érzéki teremtés rejtőzik, kiszabadulásra várva. Szóval ki lehetne jobb, mint egy sárkány, hogy felolvassza ezt a jeges viselkedést?
És ki lehetne jobb, mint egy bestia, hogy végül megszelídítsen egy erős sárkányszívet?
Imádtam ezt a történetet, mert egyesíti magában a briliáns cselszövés izgalmát, a testvéri piszkálódás humorát, és a szerelem szívszorító szépségét. Régen nevettem ennyit könyvön, szereplőkön.
A főhőst csak szajházónak hívja a családja, és észbeli képességeit is e szerint ítéli meg. Minden alkalommal, amikor valaki felébreszti, „Nem nyúltam hozzá!” felkiáltással ébred. Az olvasó számára azonban nagyon gyorsan kiderül, hogy bármit tart is róla a családja, ez az alakváltó sárkány a szépség mellett, bizony észnek és ravaszságnak sincsen híján.
A hősnő – a Bestia, aki minden csak bestia nem – képviseli a családjában az észt. Okos cselszövéseivel garantálja klánjának biztonságát, és lavíroz ügyesen ostoba bátyjai és még ostobább feleségeik intrikái között. Váratlan ébredéskor „Nem hazudtam!” az ő jellemző mondata. Kettőjük okos egymás elleni taktikázása a szövetség megkötéséhez, nagyon izgalmas része a könyvnek.
A szereplők, azaz a sárkánycsalád tagjai és azok asszonyai szintén fantasztikus figurák. Viselkedésük mulattató, de a történet maga, mégsem válik nevetségessé.
„– Jól van – zsémbelődött. – Akkor majd az apáddal beszélek. Meglátjuk meg tud-e győzni, hogy úgy viselkedj, mint egy tisztességtudó háziasszony.
– Tedd azt.
Gwenvael azonban továbbra is csak állt ott, lebámulva rá, míg a lány végül rákényszerült, hogy rákérdezzen.
– Nos.. ?
– Nem tudom hol van.
– Keresd meg.
– Egy tisztességtudó háziasszony megmutatná az utat.
– Egy tisztességtudó háziasszony be sem engedné a fajtádat az otthonába.
– Ez aljas volt.
– Igen.
– Szóval nem segítesz nekem?
– Nem.
– Miért?
– Már egyszer elmagyaráztam. Nem kedvellek. Igaz, sok embert nem kedvelek, de te kifejezetten ellenszenves vagy. Saját vallást tudnék alapítani, ami arra épül, hogy mennyire ellenszenves vagy.
Kifogyva az ötletekből, hogyan kezelje ezt a nőszemélyt, Gwenvael végül egy jól bevált régi módszerhez fordult. Szipogott egyet… aztán még egyet.
A Bestia pislogott, az arckifejezése zavarodottságról árulkodott, majd a szeme tágra nyílt a rémülettől, amikor meglátta az első kibuggyanó könnycseppet.
– Várj… te… te … sírsz?
Ezt a képességet Gwenvael úgy tízéves korában fejlesztette ki. Ilyen testvérekkel, mint az övéi, valahogy rá kellett vennie az anyját, hogy megvédje a kedvenc fiát. Manapság ritkán alkalmazta a módszert, de most nagyon eltökélt volt.
– Olyan csúnyán viselkedsz velem – panaszolta könnyek között.
– Igen, de-
– Miért nem akarsz segíteni? – sírdogált a férfi.
– Jól van. Jól van –, emelte fel a kezét Dagmar – elkísérlek az apámhoz.
Gwenvael ismét szipogott, és még egy könnycsepp bukkant elő. – Megígéred?”

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.