Vendégblogger - Szinna olvasmányai (19) - "Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek"

Elizabeth Gilbert – Ízek, Imák, Szerelmek (Eat, Pray Love)
(Magyarul megjelent)

Egy sorozat első könyve [S] Önéletrajzi [Ö].


Egyszer a könyvesboltban bóklászva, figyeltem fel a borítóra. – Ha figyelmesen megnézitek a különleges tésztából, a dzsapa-malából (talán a rózsafüzérhez áll a legközelebb), és a virágszirmokból kirakott szavak egy nagyon érdekes borítót eredményeznek, ami a történet olvasásakor kap igazi értelmet. – Mivel a szemem megakadt a könyvön, azonnal bele is olvastam és rögtön felkerült az egyszer feltétlenül elolvasandó könyvek képzeletbeli listájára.

A könyv egy útkeresés története. Egy olyan asszony története, aki a boldogságot mindig a kapcsolataiban kereste. A személyisége feloldódik, szinte eltűnik a másikban, amíg aztán mindkét fél belefárad. Akkor jön a boldogtalanság és a mélységes depresszió. Liz egy csúnya válás, és egy se veled, se nélküled kapcsolat után próbálja meglelni a saját belső békéjét, ehhez nekivág annak a három országnak, amiről már régóta álmodik: Itália, India és Indonézia. Olaszországban megtanulja a nyelvet, az édes semmittevést, és kiélvezi az olasz ételek finom ízeit. Indiában egy asramban meditálva megjárja a lelkének legsötétebb bugyrait, míg végül megbocsát önmagának, és megtalálja a belső békéjét. Indonéziában pedig egyensúlyba kerül az élvezd az életet és a lelki béke, s amikor a rend helyreáll, és nyitottá válik egy új kapcsolatra megtalálja a szerelmet is.

A könyv egyszerre egy fizikai és egy spirituális utazás, aminek olyan a hangulata, mintha a rég nem látott legjobb barátnőddel dumálnál át egy hétvégét megállás nélkül. Ennek megfelelően keveredik benne a cselekmény, egy kis politika, pasik, építészet, pizza, a pasta, isten, történelem, lelkizés, helyi szokások, fehérneműk, stb. Mindenből éppen annyi, hogy nem unod meg, mert a témák gyorsan váltakoznak, és sokszor nagyon jó humorral van átszőve, és persze időnként nagyon mély és bölcs gondolatokkal is szembetalálkozunk. Ezek közül egyet emelnék ki, mert rövid időn belül már másodszor botlom bele, és talán mindannyiunknak el kellene ezen gondolkodnia: Mi a te szavad? Rómáé a szex, a Vatikáné a hatalom, New Yorké a megvalósít, Stockholmé az alkalmazkodik. Amikor ez szóba kerül, Liz még nem tudja a választ, az utazás során azonban megtalálja a saját szavát.
Nem hiszem, hogy erre a kérdésre bárki könnyedén tudna válaszolni. Én mindenesetre még gondolkodom a sajátomon.


Pillantsatok bele a hollywoodi feldolgozásba:

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.