Vendégblogger - Szinna olvasmányai (10) - "Nalini Singh: Psy-Changeling sorozat"

Nalini Singh – Psy-Changeling sorozat

1. Slave to Sensation
2. Visions of Heat
3. Caressed By Ice
4. Mine to Possess
5. Hostage to Pleasure
6. Branded by Fire
7. Blaze of Memory
8. Bonds of Justice
9. Play of Passion
10. Kiss of SnowAz írónő honlapja


Nalini Singh igazi zseni. Meg merem kockáztatni, hogy szorosan Kenyon mellé állítsam. Elképesztő, mennyire jól tudja vegyíteni ebben a sorozatában a fantasy-t, a sci-fit és a romantikát. Az általa összerakott világ komplex, és tele van új ötletekkel. A szereplők érzései nagyon plasztikusak, amit pedig külön szeretek, hogy nem csak az egyik főszereplő lelkivilágába látunk bele, hanem mindkét főhősébe. Cselekmény is van bőven a sorozatban, gyerekrablás, gyilkosságok, üzletelés, kémkedés, árulás, aminek során a szereplők összetalálkoznak, együtt, vagy éppen egymás ellen dolgoznak.

Nekem az Orion Publisher borítóin lévő markáns férfiarcok jobban tetszenek, mint az eredeti amerikai kiadás, de ízlések és pofonok ugye…

Szóval a világ:
A Földön 2080 körül három faj létezik egymás mellett. Az emberiség, a psy, és az alakváltók. (Érdekes, az alakváltókra az angol általában a shape shifter kifejezést használja, itt azonban következetesen changeling szerepel.) Az alakváltók félig valamilyen állat, félig ember faj, a sorozatban leggyakrabban a leopárd és a farkas alakváltók szerepelnek. A faj tagjai falkában élnek, és nagyon szoros kötelék van közöttük. A falkát az alfa irányítja. A sorozatban szereplő két falka hatalmas területeket ural Sierra Nevada környékén. Jellemzőjük a gyorsaság, éles érzékek, nagy fizikai erő, szép test, állati ösztönök. Vannak ezen kívül nem ragadozó alakváltók is.

A psy-ok a psychic kifejezés rövidítéséből kapták a nevüket, nagyon erős mentális képességekkel rendelkező faj, ezek a képességek nagy változatosságot mutatnak, telepatikus, telekinetikus, gyógyító, jövendőmondó, stb. Nagyon logikusan gondolkodnak, erejük a mentális képességeikben rejlik, művészetük gyakorlatilag nincs, viszont rengeteg munkalehetőséget teremtenek. A faj különlegessége még, hogy az elméjük egy hatalmas hálózatba kapcsolódik, amitől ha elszakítják őket, meghalnak, viszont ha rá vannak csatlakozva, könnyen megtalálhatók. Ez a hálózat a PsyNet, ami nagyon hasonló az Internethez, csak sokkal gyorsabb, és szélesebb sávú. Kb. száz évvel a történet kezdete előtt a Psy Tanács bevezette a Csend programot. A program célja kezdetben a düh eltüntetése volt, amitől az erőszakos cselekedetek megszűnését várták. Később rájöttek, hogy egyetlen érzés nem különíthető el a többitől, viszont feltételezték ha elnyomják az érzéseket, akkor megszűnnek a mentális betegségek is. Ennek a programnak a keretében tehát a psy gyerekeket kondicionálják, azaz kiirtják belőlük az érzéseket. Azt, akit nem sikerül kondicionálni, vagy valami miatt megtöri a Csendet, rehabilitálják, ami gyakorlatilag a szellemi képességei teljes elvesztésével jár.

A sorozat könyveiben a leopárd és farkas falka tagjai és szentineljei találják meg a párjukat, legyen az spy, ember, vagy éppen egy másik alakváltó. Ezek az egymásra találások azonban sosem egyszerűek, éppen úgy mint Ward könyveiben, az itteni szereplőknek is megvannak a saját démonjaik.

A sorozat két kötetéről továbbiak ITT olvashatóak.Frissítés: Az Egmont Kiadó facebookján megerősítette, hogy a sorozat első kötetét 2011. februárjában már magyarul is olvashatjuk!

Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.