Vendégblogger - Szinna olvasmányai (3) - "Maggie Stiefvater: Borzongás & Lament"

Maggie Stiefvater – Borzongás (Shiver)
(magyar nyelven megjelent)


Egy tervezett sorozat első kötete ez a könyv [S]. Paranormális romantikusként kategorizálnám, de a tini korosztálynak is szívesen ajánlom [PR].


A könyv egy gyönyörű, megragadó történetet mesél el. A fiú, Sam kettős életet él. Nyáron a melegben ember, a hideg idővel azonban farkas alakját ölti, és ezt nem tudja befolyásolni. Az emberi ideje évről évre rövidül és érzi ez az utolsó éve.
Grace szereti azt a különleges sárga szemű farkast, akihez megpróbál telente időről időre közelebb kerülni, de az még soha sem hagyta, hogy megérintse. Hihetetlenül kötődik hozzá, tudja, hogy megmentette a többi farkastól, de nem emlékszik hogyan.

Aztán az események felgyorsulnak, immár emberként vannak együtt, közösen küzdve, hogy Sam ember maradhasson, bár ahogy az idő egyre hidegebb az esélyük egyre kevesebb.

Végre egy történet, ahol a szerelmesek nem félreértések, vagy egymás iránti bizalmatlanságból fakadó álproblémák áldozatai. Őszinték, ragaszkodók, tiszta érzésekkel egymás felé fordulók. Nincsenek a könyvben különleges varázslatok, vagy egetrengető történések, hatalmas nagy szavak, és mégis... talán éppen ezért megbabonázott. Megdöbbentően hiteles érzéseket közvetít. A lehető legegyszerűbben megmutatva nagyon mély érzésekkel teli emberi kapcsolatokat.

Stiefvater stílusát nagyon szeretem. A mondatszövésével megteremt egy ezer színben ragyogó hangulatokkal teli világot. Egy nagyon visszafogott, finom, melengető bebugyoláló világot, amiben nagyon jó elmerülni. Őszintén ajánlom mindenkinek, és nagyon várom a sorozat következő kötetét a Linger-t.


Maggie
Stiefvater – Lament (Panasz)

(Sajnos magyarul nem elérhető)


Egy sorozat első kötete ez a könyv [S]. Paranormális romantikusként kategorizálnám [PR].


A történet egy hárfás lányról szól, aki nagyon tehetséges, de a fizikai rosszullétig retteg a nyilvános szerepléstől. Aztán az egyik fellépésen csatlakozik hozzá egy nagyon furcsa fiú (Luke), akivel elképesztően jól tudnak együtt zenélni. A fiúnak titkai vannak, dolgok amiről nem képes beszélni, viszont sugall néhány dolgot a lánynak, pl. azt, hogy vannak emberek akik bármire képesek. Deirdre pedig kipróbálja. Ettől aztán feje tetejére áll a világ. A lánynak a kezébe röpülnek tárgyak, ha úgy akarja. Képes a gondolatolvasásra, lényeket lát akiket mások nem. A lány családjában a nagymama szintén látó, és figyelmezteti, hogy kerülje el a srácot, mert veszélyes. Deirdre érzelmei egyre mélyülnek a fiú iránt, miközben egyre kevésbé tudja eldönteni, hogy bízhat-e benne. A történetben szerepel a lány egyetlen barátja James is, aki a sorozat második kötetében a Ballad-ban jut fontos szerephez.
A sílus a Stiefvatertől megszokott szívmelengetően varázslatos. Az érzések még a mesés háttércselekmény ellenére is tökéletesen hihetők, szinte tapinthatók a könyv sorai közt.

De,az írónő nem az a típus aki óckodik attól, hogy elveszejtsen egy főhőst. Ráadásul ez olyan ravaszul történt meg, hogy észre sem vettem, egészen addig, míg neki nem láttam a sorozat második kötetének, a Ballad-nak. És ez valahogy rettenetesen szíven ütött, talán éppen azért, mert ennyire sikerült megszerettetnie a szereplőket. Én félbehagytam az olvasást… persze egyszer ismét előveszem majd. Remélem, ha belevágsz kedves olvasó, te kitartóbb leszel nálam.


Angi

Angelika most, túl a negyedik x-en, immár több, mint húsz esztendeje nagy rajongója a mindig boldog véget érő történeteknek. 2010 januárja óta ír rövid beszámolókat az általa olvasott regények (egy részé)ről.